Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Opština Temerin i TOO Temerin deci sa Kosova upriličili popodne na Panonskom moru

Opština Temerin i TOO Temerin deci sa Kosova upriličili popodne na Panonskom moru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Tokom tri godine, koliko se organizuju posete dece iz Raniluga, opština Kosovska Kamenica, u Novom Sadu je boravilo preko 120 školaraca. Prošle godine Novosađanima u ulozi domaćina pridružili su se Zrenjaninci, a ove i opština Temerin, koja je dočekala 43 dece i njihove nastavnike u Info-centru Parka prirode „Jegrička“. Osim vožnje katamaranom po rečici, za decu su organizovane radionice, pecanje i gledanje dokumentarnog filma o flori i fauni, kojima je Jegrička prebogata.

Sve je počelo 2015. godine sa inicijativnom gospođe Gordane Maksimović, iz Odeljenja za opštu upravu, šefa odseka za mesne zajednice u Novom Sadu, rodom iz Kosovskog Pomoravlja, i njenog kolege, dugogodišnjeg humanitarnog radnika, gospodina Dragana Ljubinca, iz MZ Vidovdansko naselje, takođe iz Novog Sada, za prikupljanje knjiga deci iz OŠ „Veljko Dugošević“ iz Raniluga. - Ja sam u toj opštini rođena. Ona se nalazi u delu južno od Ibra koju niko nikada nije pomogao. Mi smo odlučili da počnemo od onoga najlepšeg - knjiga koje su deci potrebne. Te 2015. prikupili smo oko 2.500 knjiga, uspostavili saradnju sa opštinom Ranilug i predsednikom opštine gospodinom Gradimirom Mikićem, nastavnicima, i svi su bili presrećni što ih se neko setio - priseća se gospođa Maksimović ne propuštajući da istakne ogromno iskustvo gospodina Ljubinca. Ali, nije bilo jednostavno preneti toliki broj knjiga, ni tada, kao ni danas jer, kako objašnjava naša sagovnica, postoji granica, koju zovemo administrativnom, ali preko koje nije moguće preneti ni jednu jedinu knjigu, pa je zatražena pomoć Crvenog krsta koji je to učinio preko svoje mreže u Bujanovcu. Te 2015. gospodin Ljubinac, sekretar Crvenog krsta Novog Sada, gospodin Dragan Lazić, direktor Gradske biblioteke, gospodin Dragan Kojić počeli su da razmišljaju i o organizovanju boravka dece u Novom Sadu, u čemu im je pomogao Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski Gospodin Vasilije, kao i ljudi iz manastira Velika Remeta i Krušedol. Prva grupa dece je već u avgustu došla u Novi Sad, i obišla manastire na Fruškoj gori, tvrđavu, a u povratku u Beogradu, Zoo vrt, Avalski toranj. Sledeće, 2016. godine prikupljeno je još par hiljada knjiga i to je pokrenulo obnavljenje školske biblioteke u OŠ „Veljko Dugošević“ iz Raniluga. Posle te akcije, uključio se i Grad Novi Sad, zajedno sa gradonačelnikom, gospodinom Milošem Vučevićem, i u vreme „Vidovdanskih svečanosti“, predstavnici Grada Novog Sada i grupa entuzijasta okupljenih oko Crvenog krsta, bili su gosti prijateljima sa Kosova. I deca i njihovi nastavnici, zahvaljujući sponzorima i dobrim ljudima, pre svega direktorici ŠOSO „Milan Petrović“, mr Slavici Marković, koja je pozvala nastavnike sa godišnjeg odmora da ugoste mališane, gospodinu Savi Strajniću, ovoga puta u ulozi koordinatora praktičnih aktivnosti na Jegrički, i mnogim drugim, doživeli su još jedno nezaboravno iskustvo. Najlepše je što ova akcija uvek obuhvata drugu decu i druge nastavnike, što je od velikog značaja za one koji su iz bezbednosnih razloga lišeni školskih ekskurzija i izleta. Novosađani planiraju da nastave ovu misiju i narednih godina. Lepo je što je sve više onih koji žele da učestvuju u njenom širenju. Ove godine akciji se pridružila Opština Temerin i TOO Temerin. Bilo bi lepo da se sledeće na listi domaćina nađe još neki grad. A deca? Neka od njih su prvi put imala priliku da izađu iz svog sela. Ovim što su videla bila su oduševljena.

Više fotografija o gostovanju dece i nastavnika iz Raniluga u Temerinu, možete pogledati na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com