Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA MUZIKA Dajana Đokić: Devojka koja je odlučila da bude drugačija

Dajana Đokić: Devojka koja je odlučila da bude drugačija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Dajana Đokić je učenica četvrtog razreda Ekonomsko-trgovinske škole u Kruševcu. Rodom je iz naselja Dupci pored Brusa, a frulu svira 10 godina. Nikada nije pohađala muzičku školu. Kaže, bilo joj je dovoljno da uči kod najboljeg majstora, Milutina Cvejića. On joj je pomogao da ovlada ovim instrumentom, da pronikne u tajne muzike koja je postala neraskidiv deo njenog života.

Sa sedam godina počela je da svira frulu. Što je bolje svirala ovaj instrument glas joj je bivao sve lepši. - Dok sviramo frulu moramo i da pevamo, pogotovo kada sviramo pesme. Do sada, ni jednu pesmu nisam odsvirala, a da je prethodno nisam otpevala i dobro savladala tekst te pesme - objašnjava ova sedamnaestogodišnjakinja i dodaje:
- Svirati tačno, svaku notu, nije problem naučiti. Teže je da svirajući iskažemo emociju koju ta pesma nosi, jer jedino tako dolazimo do publike, odnosno da nas publika razume. Kod kola se više pazi na ritam, uz njega treba da se zaigra. Brojnim uspesima, ova mlada devojka je već zaslužila status umetnice, s obzirom da se nekoliko puta vinula na vrh frulaškog trona. Najznačajnija su joj prva mesta na Republičkom takmičenju u Prislonici. Stručni žiri je oduševila izvodeći pesmu: „Šta to miče kroz šibljiče“ i koli: Folk etidu u 2015. u kategoriji mladih od 12 do 16 godina, prošle godine je u istoj kategoriji bila najbolja po glasovima žirija publike. Zahvaljujući toj pobedi gostovala je na RTS-u. Ove godine kao najbolji ocenjen je njen scenski nastup.
Dajana kaže da će nastaviti da svira frulu i da peva. Volela bi jednoga dana da to podigne na profesionalni nivo, zato što svoju budućnost vidi u muzici. - Ja idem uz muziku. Ne mogu da zamislim da nam se putevi razdvoje - uz osmeh kaže ova devojka, koja je proglašena za najlepšu, na izboru za „Miss borovnice“, u julu prošle godine na Kopaoniku. Retko je da lepa, mlada, talentovana devojka danas neguje tradicionalan zvuk. - Retko je i da devojka svira frulu. Obično sviraju violinu, flautu, ali recimo da sam ja htela da budem drugačija i poželela sam da sviram frulu. I planiram da nastavim da sviram i pevam, a ako se ukaže prilika da to jednog dana bude moja profesija, istoristiću je. Jer muzika za mene nema alternativu - odlučna je Dajana Đokić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com