Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Žikina šarenica prvi put u Temerinu

Žikina šarenica prvi put u Temerinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Ekipa emisije „Žikina šarenica“ na čelu sa gospodinom Žikom Nikolićem, gostovala je 27. avgusta 2017. godine na „Bucinom salašu“, po prvi put u Temerinu. Na izuzetno lepom prostoru „Bucinog salaša“ na najlepši način prezentovana je opština, privreda i planovi lokalne samouprave, brojni turistički proizvodi i lokaliteti. Kroz više priloga, predstavljeni su etno kompleksi „Brvnara“ u Bačkom Jarku i „Tajhaz“ mađarska zavičajna kuća u Temerinu, dvorac „Sečen“ i Stari park, bazenski kompleks JKP Temerin, Mini zoo vrt u Temerinu, Informativni centar Parka prirode Jegrička i ribnjak „Jezero“ u Bačkom Jarku.

U ime Opštinske uprave Temerin govorio je gospodin Nikola Ember, zamenik predsednika opštine, koji je kao privredu opštine ocenio kao prilično dinamičnu i vitalnu. U okviru industrije istakao je važnost metalskog kompleksa, posebno u smislu zapošljavanja velikog broja radnika, ali i značaj poljoprivrede, posebno ratarstva.
Direktorica Turističke organizacije opštine Temerin, gospođa Ivana Mitrović, poželela je svima dobrodošlicu. Prikazana je Suvenirnica u Temerinu kao mesto gde se mogu kupiti najlepši suveniri, ali i mesto na kom se mogu dobiti sve informacije o turističkoj ponudi ovoga kraja, Vojvodine i Srbije.
Domaćica Bucinog salaša, gospođa Angela, predstavila je deo bogate trpeze i gostoprimstvo koje svakog gosta ovde očekuje. Domaću radinost, nasleđe i kulinarsko umeće predstavile su članice udruženja žena „Đurđevak“ iz Temerina, HU „Složne sestre“ iz Siriga i Kreativna radionica Temerin. Društvo prijatelja bašte predstavilo sjesvoje aktivnosti među kojima se ističe „Januarski sajam vina“ u Temerinu, jedan od najvećih u Srbiji. Pripremili su i tradicionalno jelo od bundeve i pozvali sve na predstojeći „Južnobački festival ludaje“ u Temerinu. Gospođa Magdolna Klinec bavi se izuzetno zanimljivim ručnim radom, oslikavanjem staklenih i predmeta od keramike, ali i na školjkama iz rečice Jegričke, koje pretvara u najlepše suvenire iz Temerina. Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca „Vidovdan“ osnovano je 1999. godine, a predsednik ovog udruženja Dragoljub Vujović kao glavne aktivnosti ističe negovanje kulture sećanja, kao i prikupljanje arhivske građe, obeležavanje važnih datuma. Glavni kuvar na manifestaciji „Prosto k'o pasulj“ Bruno Skeledžija govorio je o ovogodišnjoj manifestaciji i o humanitarnom pasulju od 3000 porcija, a skuvao je i čuveni temerinski pasulj za sve goste. Kroz emisiju su „ravničarili“ članovi Planinarsko-smučarskog kluba „Sirig“ i predstavili aktivnosti i uspehe članova svog kluba i istakli pešačenje uz obalu rečice Jegričke koje se u Temerinu održava u aprilu mesecu pod nazivom „Pešačimo u prirodi“. Profesor fizičkog vaspitanja i generalni sekretar Sportskog saveza opštine Temerin Mirjana Radić govorila je o velikoj zastupljenosti sporta i važnosti koja mu se pridaje, kao i o prioritetima Sportskog saveza opštine. Ovoga puta predstavljen je Stonoteniski klub Temerin, streličarski klub “Kesl Arčeri” i džudo klub TSK Temerin.
Mirjana Kljajić, učenica srednje škole „Lukijan Mušicki“ pevanjem se bavi od svoje 11 godine. Učestvovala je na brojnim dečijim muzičkim festivalima, a na festivalu „Kolibri star“ u Temerinu osvojila je 2. mesto sa 14 godina. Na manifestaciji „Srbija u ritmu Evrope“ bila je predstavnica Opštine Temerin, a izvodila je numeru na azerbejdžanskom jeziku koju je izvela i u emisiji. Pevačka grupa „Jarački Jarani“ iz Bačkog Jarka postoje 32 godine i učesnici su brojnih festivala. Dobitnici su „Zlatne značke“ kulturno-prosvetne zajednice Srbije i više puta su dobili Oktobarsku nagradu koju dodeljuje Opština Temerin. Nastupili su sa numerom „Zapjevajmo Krajišnici mili“. Svojom igrom emisiju su ulepšali izvođači dva kulturno-umetnička društva iz Temerina „Vuk Karadžić“ i „Sirmai Karolj“. Temerinski tamburaški orkestar „Biseri“ izveli su numeru „Vojvodino salašarska“. Brojni gosti na salašu razmrdali su se i zaigrali uz ritmove benda „Dr Fankenštajn“. Na salašu su od poznatih umetnika veliku pažnju privukli gospođa Snežana Đurišić i gospodin Milan Prunić.
Turistička organizacija opštine Temerin se i ovom prilikom zahvaljuje svima na učešću u realizaciji emisije RTS-a „Žikina šarenica“, a posebno g-dinu Žiki Nikoliću i celokupnoj ekipi RTS-a koji su prepoznali potencijale opštine Temerin i predstavili je u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com