Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Međuregionalna saradnja sa Mađarskom sve jača

Međuregionalna saradnja sa Mađarskom sve jača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

U organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore županije Čongrad, u petak 1. septembra 2017. godine u Gradskoj kući u Segedinu održan je Mađarsko-srpski poslovno-turistički forum. Delegaciju PKV predvodila je zamenica generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš, zajedno sa višim samostalnim stručnim saradnikom u Udruženju usluga PKV Dragicom Samardžić i samostalnim stručnim saradnikom za međunarodnu saradnju PKV Milanom Stojanovim.

Vojvođansku delegaciju predvođenu PKV čine predstavnici Turističke organizacije Vojvodine, turističkih organizacija lokalnih samouprava, lokalnih samouprava, turističkih agencija, smeštajnih kapaciteta, vinara i salašara i JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom „Apatin“.
Prisutne su pozdravne predsednik Privredne komore županije Čongrad Nemesi Pal, zamenik gradonačelnika grada Segedina dr Solymos Laslo, ambasador Republike Srbije u Mađarskoj NJ.E. Rade Drobac i zamenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš koja se na početku svog obraćanja zahvalila domaćinima na svečanom prijemu.
- PKV i Trgovinsko-industrijska komora županije Čongrad imaju tradicionalno dugogodišnju dobru saradnju. U maju mesecu ove godine potpisan je inovirani protokol o saradnju i današnji poslovni forum turističkih privrednika APV i R. Mađarske je rezultat zajedničkih aktivnosti - istakla je Miljuš.
Ona je dodala da su na tradicionalno dobru saradnju privrednika iz Srbije, posebno APV, Mađarske pre svega uticali neposredno susedstvo, komplementarnost privreda obe zemlje i dobre komunikacijske veze.
- Ali izuzetno značajnu ulogu imale su i aktivnosti privrednih komora i jedne i druge strane. Ukupna privredna saradnja sa Mađarskom u proteklim godinama je u kontinuitetu beležila rast, sa blažim oscilacijama. U 2016. godini robna razmena sa Mađarskom je povećana za 6,1 odsto. U periodu januar – jun 2017. godine premašeni su polugodišnji rezultati robne razmene za 2016. godinu, pa je za očekivati da će i ove godine, saradnja sa Mađarskom biti uspešna –izjavila je Bojana Miljuš.
Zvanično je najavila i održavanje narednog Srpsko-mađarski poslovno-turistički foruma, u okviru „Dana Vojvodine u Budimpešti“, koji će se održati u Ambasadi Republike Srbije u Mađarskoj, 15. septembra 2017. godine, a u organizaciji PKV, Ambasade RS u Mađarskoj, Mađarsko-srpskog poslovnog saveta i Turističke organizacije Vojvodine. održati
U okviru Poslovnog forum, predstavnici turističke privrede Vojvodine prezentovali su svoju ponudu kratkim video prezentacijama i spotovima, uz učešće gradskog hora „Čuperak“ iz Kikinde i degustacijom tradicionalnih vojvođanskih proizvoda. U nastavku su održani B2B razgovori srpskih i mađarskih kompanija turističke delatnosti u organizaciji Privrednih komora Vojvodine i županije Čongrad.
Narednog dana predviđen je nastavak program u vidu studijske posete i obilaska turističkih preduzeća, hotela i kompleksa apartmana u Segedinu i njegovoj okolini, gde će se predstavnici turističke privrede Vojvodine upoznati sa primerima najbolje prakse turističke delatnosti županije Čongrad.

Jovana Apić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com