Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Tin Lukić: Globalno zagrevanje mit ili stvarnost

Tin Lukić: Globalno zagrevanje mit ili stvarnost

  • PDF

Od pre nekoliko godina, u želji da širu zajednicu uključimo u sadržaje koje ova manifestacija nudi, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu proširio je aktivnosti i na dane pre same Noći istraživača, pa se tako kao uvod, u petak, 22. septembra od 20 sati, (Startit centar, Mike Antića 2), Novosađanima preporučuje naučno-popularno predavanje “Globalno zagrevanje - između mita i realnosti”.

U skladu sa ovogodišnjom temom (HOT NAUKA), predavanje će se baviti pitanjima poput: Kakva je bila klima bliže geološke prošlosti Zemlje i šta nam ona govori o klimatskim tendencijama u sadašnjosti i implikacijama za budućnost? Da li se zaista prošlo vreme ogleda u sadašnjem i nazire u budućem? Suše, toplotni talasi i prirodne katastrofe - kakva je dinamika ovih pojava i tendencija porasta? Ukratko: da li je globalno zagrevanje mit ili stvarnost?
Predavač je Tin Lukić, docent sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, gde je ove godine dobio nagradu “Najbolji mladi naučnik”.
Rođen 1984. godine u Novom Sadu, 2015. godine završio je doktorske studije na PMF-u, sa prosečnom ocenom 10, pod mentorstvom akademika prof. dr Slobodana B. Markovića. Oblast koju istražuje je „Fizička geografija”, sa posebnim osvrtom na paleoklimatske i recentne klimatske promene, bioklimatologiju, lesno-paleozemljišne sekvence, prirodne nepogode i hazarde, geonasleđe i geokonzervaciju. Poslednjih godina, u saradnji sa kolegama i profesorima na matičnom departmanu, intenzivno istražuje klimatske varijabilnosti, humanu biometeorologiju i prirodne rizike u geografskoj sredini.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com