Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Zdravlje je najvažniji interes svake nacije

Zdravlje je najvažniji interes svake nacije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednik Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva (DLV) prof. dr Dragan Dankuc potpisali su u sredu, 20.09. Protokol o saradnji u prostorijama DLV, čime je uspostavljena osnova za trajnu i konstruktivnu saradnju i uzajamnu promociju.

- Zajedničko delovanje i uzajamna podrška u svakoj oblasti društva od presudnog su značaja za dalji napredak. Ekonomsko osnaživanje Vojvodine, a samim tim i Republike Srbije, osnovni je zadatak rada PKV, a održiv razvoj temelji se na zdravoj radnoj snazi - rekao je Vučurević na svečanosti.
Dodao je da bezbednost i zdravlje na radu imaju direktan uticaj na BDP, jer profesionalna oboljenja i bolovanja u mnogome utiču na umanjenje privrednih aktivnosti.
- Usled transformacije i privatizacije privrede, veliku promenu su doživele i vrste profesionalnih oboljenja, pa samim tim i PKV i DLV moraju da se prilagode novoj situaciji i da daju svoj doprinos zdravstvenom stanju radnika privrede AP Vojvodine. Prema podacima o bolovanjima Medicine rada, broj izgubljenih dana raste. Tako je sa 45.000 dana u 2011. godini, taj broj skočio na 78.000 u prethodnoj 2016. Godini - naglasio je Vučurević.
Da će ovaj sporazum doprineti da se poboljša zdravstveno stanje radnika, istakao je prof. dr Dankuc.
- Zajedničkim naporima došli smo do zaključka da je potrebno da krenemo u saradnju, da DLV sa svojim potencijalom angažuje lekare iz svih specijalnosti da izvrše, pre svega edukaciju zaposlenih, određene sistematske preglede, da animiramo Institut za javno zdravlje Vojvodine i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad da zajedno u praksi doprinesemo da se po zakonu sprovode obavezni pregledi i seminari, kako za radnike, tako i za njihove poslodavce. To će biti dobra prilika da vidimo da ćemo promeniti ovaj trend povećanja dana bolovanja u narednih nekoliko godina - rekao je prof. dr Dragan Dankuc.
Zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, mr.sc. med. dr Ivanka Savić, istakla je da saradnja PKV i DLV ima potpunu podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.
- Pokrajinska vlada potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa PKV, uključujući naravno i aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, podrazumeva podršku saradnji između PKV, odnosno privrednih subjekata i DLV sa druge strane. Osnovni cilj DLV je sprovođenje jedne kontinuirane medicinske edukacije svih lekara, svih članova DLV i primenjivanje savremenih terapijskih metoda - naglasila je mr.sc. med. dr Ivanka Savić.
Prof. dr Dankuc je dodao da DLV ove godine slavi jubilej, 70 godina postojanja i da će tim povodom, 26. septembra 2017. godine u holu Pokrajinske vlade biti održana svečana akademija.
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad prim. dr Radovan Latinović, direktor Doma zdravlja Novi Sad. Prim. dr Veselin Bojat, predsednik podružnice DLV Novi Sad prof. dr Ksenija Bošković, predsednik Skupštine PKV Marko Cigić, zamenik predsednika Skupštine PKV Saša Vujić i još mnogi drugi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com