Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Na jubilarnom LORIST-u lov i ribolov u fokusu

Na jubilarnom LORIST-u lov i ribolov u fokusu

  • PDF

Pola veka kontinuiranog održavanja sajmova LORIST čine 50-godišnjicu centralnim jubilejom Novosadskog sajma u 2017. godini. Međunarodni sajmovi lova, ribolova, sporta i turizma, obogaćeni poslednjih decenija sajmovima hortikulture, ekologije i konjarstva, od ove godine priređuju se s ciljem da ostanu centralno mesto za profesionalne učesnike u temama posvećenim očuvanju prirode, aktivnostima u prirodu, negovanju zdravih stilova života kroz sport pre svega, ali i putovanjima koja ispunjavaju najraznovrsnije motive i potrebe ljudi. Posetioci su i profesionalna publika, ali i najšira javnost zainteresovana za kupovinu, edukacije, zanimljive izložbe, korisno provedeno vreme i zabavu.


U maksimalno iskorišćenim izložbenim prostorima sajamskih hala direktno se predstavlja više od 400 izlagača iz 11 država - Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije.
Od 3. do 8. oktobra odličnu izložbenu ponudu obogaćuju tematske izložbe, konferencije, predavanja i takmičenja. Sajamovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra. Zemlja partner Sajma turizma je Crna Gora, Kompanija Generali Osiguranje Srbija je Generalni sponzor svih sajmova, a Sajma sporta Grad Novi Sad.
Ulazeći u drugu polovinu veka Međunarodni sajam lova, ribolova i sporta dočekuje posetioce većim brojem izlagača na većem izlagačkom prostoru i najvećom izložbom trofeja koja će ove godine biti održana u Evropi. Prema najavama, proizvođači i zastupnici vodećih svetskih brendova opreme za lov i ribolov na tržištu Srbije, posetiocima i stručnoj publici ponudiće najkvalitetnije proizvode. Biće izloženo lovačko i sportsko naoružanje, pištolji, revolveri, lovačke puške, karabini, lovačka municija domaćih i stranih proizvođača, vazdušne puške, lovački noževi, optički nišani, dvogledi, obuća i odeća za lov. Posetioci će moći da se uvere i u kvalitet proizvoda renomiranih svetskih proizvođača koje će, između ostalih, predstaviti i Super Tane, Peloponez, Snajper, Grof MBM, Top Gan, Canona, Capriolo, Swarovski... Lovci će moći da kupe i ručno izrađenu opremu koju će ponuditi zanatlije. Tokom Sajmova „Lorist“ proizvođači i distributeri lovačkog naoružanja i opreme, odobravaće specijalne popuste, a pripremaju i sajamske akcije. Ponudu će upotpuniti i Zastava oružje koja je ponovo na Novosadsom sajmu, a neće izostati ni nastup Srbijašuma. Lovački savez Vojvodine, obeležava 95 godina od osnivanja, a sa Lovačkim savezom Republike Srpske će u Hali 1 posetiocima pružiti sve informacije u vezi sa lovištima i delatnošću saveza.
Ribolovci će pred kraj sezone na “Loristu” sumirati rezultate, a izlagači će prodavati opremu po sniženim cenama. Nastupiće i “hand made” proizvođači.
U saradnji sa lovačkim savezima i preduzećem Vojvodinašume pripremljena je izložba na kojoj će biti predstavljeno više od 500 eksponata, lovačkih trofeja iz Srbije. S obzirom na to da je izložba koja se priprema na Novosadskom sajmu, najveća te vrste, ove godine, u Evropi, trofeji će biti izloženi u posebnom izlagačkom prostoru, u Hali 1a. I na taj način biće obeleženo 50 godina LORIST-a, na kojem je 1967. godine održana Izložba trofeja kao centralni događaj, mada su prve izložbe na Novosadskom sajmu održavane na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, još 1933. godine. Od poslednje Nacionalne izložbe u Srbiji prošlo je 11 godina. Ovogodišnju Izložbu trofeja će pratiti i stručni skupovi i predavanja. Među najatraktivnijim štandovima LORIST-a već godinama se izdvaja izložbeni prostor Vojvodinašuma koje će pored postavke u Hali 1, imati i dva restorana na otvorenom prostoru Sajmišta - lovačku kuću, „odmorište“ za lovce „Četiri jelena“ i ribolovačku kuću, mesto susreta za ribolovce, „Četiri soma“. Svakodnevno će biti organizovane degustacije, kao i prodaja proizvoda od mesa divljači. Dan šumara je četvrtak, 5. oktobar, Ribolovački dan je petak, 6. oktobar, a Dan lovaca biće subota, 7. oktobar. Vojvodinašume će na „Loristu“ proglasiti i najbolje ribočuvare, organizovati VIII međunarodno takmičenje u oponašanju rike jelena „Zlatni rog“. Biće priređeno i takmičenje u lovnom streličarstvu „Zelena strela“ i Kup „Lorist“ ameriken trap disciplina u gađanju glinenih golubova. Neće izostati ni radionice za decu. Pored toga, Vojvodinašume od 5. do 7. oktobra nastupaju i na Sajmu turizma, a fokus je na lovnom i eko-turizmu koji promoviše agencija Vojvodinašume-Turist.
U Hali 1 biće napravljena streljana u kojoj će posetioci moći da se okušaju u gađanju iz vazdušne puške ili luka i strele, dok će kupcima biti omogućeno da isprobaju oružje koje žele da kupe. Za profesionalce će biti organizovana i takmičenja, a svi mogu da računaju na rekreativno pucanje. Radno vreme će biti kao i sajamsko, od 10 do 19 časova. Streljana će biti obezbeđena sa svih strana, za posetioce je priprema MP Tropic, a sve vreme biće prisutni instruktori. Objedinjen nastup svih nacionalnih parkova Srbije u Hali 1 ove godine predstavlja priliku za upoznavanje sa nacionalnim prirodnim bogatstvom, ali i svojevsrni uvid u potencijale za dalji razvoj i potrebu očuvanja biljnih i životnjiskih vrsta na tim područjima.
Terenska vozila za lov i ribolov takođe su deo ponude izlagača na sajmovima „Lorist“ i biće na otvorenom delu Sajmišta.
Lovci će se na Sajmu takmičiti u kuvanju paprikaša, a biće organizovan i ribolovački kotlić, u kojem će kulinarska umeća odmeriti čarde.
Oprema za lov i ribolov će se pred Komisijom naći tokom jubilarnog, 50. međunarodnog sajma lova, ribolova i sporta.
Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima pripremio Poklon igru za posetioce sa kupljenim ulaznicama. PORODIČNI DAN je petak, 6. oktobar. Tada će cela porodica, roditelji s decom do 16 godina, ulazak na Sajam plaćati 300 dinara. Radno vreme za posetioce je od 10 do 19h.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com