Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Gabriela Petkana, Temišvar: Budućnost turizma je u zajedničkim projektima na nivou regiona

Gabriela Petkana, Temišvar: Budućnost turizma je u zajedničkim projektima na nivou regiona

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

U Privrednoj komori Vojvodine (PKV) prilikom nedavno održanog 50. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, predstavljena je turistička ponuda regiona. Predstavnici privrednih komora saglasili su se da brojne zajedničke aktivnosti doprinose pospešivanju razvoja turizma u regionu. Pored poslovne saradnje i pronalaženja novih tržišta, posebne pažnja bila je usmerena na kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda u cilju povezivanja turističke privrede, zajedničke promocije i povećanja turističkog prometa.

Poslednjih godina je sve značajnije povezivanje rumunskih i srpskih privrednika, a o benefitu predstavljanja regiona, a ne pojedinačnih destinacija, govorila je potpredsednica PK Županije Temišvara, gospođa Gabriela Petkana, zadužena za privredu i turizam. Ona je iskoristila priliku da prenese pozdrave predsednika PK Županije Temišvar, gospodina Georgica Cornu i generalne menadžerke, gospođe Florice Chirite, koji predano rade na targetiranju čitavog regiona. Statistički podaci govore da je broj turista koji dolaze iz Rumunije u Vojvodinu i Srbiju, i obratno, u porastu (srpskih u Rumuniju je oko 1.000 dnevno), ali da ni jedna strana ne može da bude zadovoljna samo prometom turista u regionu. Potrebno je preduzimanje zajedničkih aktivnosti na privlačenju turista udaljenih destinacija koji dolaze da posete ovaj deo Evrope sa ciljem da im se ponudi zajednički turistički proizvod u koji bi bile uključene turističke organizacije više zemalja. Ona je, kao predsednica Klastera turističkog regiona Banat, često u prilici da istovremeno kada promoviše rumuniski, govori i o srpskom delu Banata. U oktobru prošle godine na jednom od najvećih sajmova u SAD upriličena promocija regiona sa turističkim proizvodom za jednog klasičnog američkog turistu. Jednogodišnje iskustvo je pokazalo da je promocija imala efekta i dovela nekoliko grupa australijskih turista. Na toj Konferenciji u SAD bilo je reči i o Novom Sadu, koji je upravo tih dana promovisan u Evropsku prestonicu kulture 2021 (Temišvar je nešto ranije promovisan za Evropsku prestonicu kulture 2021). Interesnatno je da je tu priču čulo 3,5 hiljada prestavnika turističkih kompanija iz celog sveta. Nedavno je poseta predstavnika PK Županije Timiš PK Portugalu u Lisabonu, iskorišćena za promociju turističkih potencijala kako Temišvara, tako i Novog Sada kao Evropske prestonice kulture. Potpredsednica je govorila i o EU fondovima naglasivši da je Temišvar uspeo da iskoristi veliki deo, posebno iz IPA programa prekogranične saradnje, smatrajući da je to pravi put za korišćenje sredstava sa obe strane granice. Istakla je da treba iskoristiti i ovaj i sledeći saziv IPA programa prekogranične saradnje kojim će benefit imati i gradovi i turističke organizacije i turoperatori sa obe strane granice.
Ona je napomenula da bi u naredni projekat o formiranju zajedničkog tuirstičkog proizvoda trebalo uključiti i turoperatore iz Temišvara i Vojvodine kako bi se na pravi način ispromovisao sam projekat i privukli i rumunski i srpski turisti, ali i oni turisiti sa dalekih destinacija da posete ovaj region.
Za sve one iz Srbije koji se spremaju da obiđu zapadni deo Rumunije, gospođa Petkana je preporučila obilazak srpske pravoslavne crkve Sveti Đorđe, odmah pošto se pređe granica, stari srpski manastir ( u zapadnoj Rumuniji ih ima šest), grada Čakovu, rodnog mestu Dositeja Obradovića, i posetu srpskoj pravoslavnoj crkvi gde je kao paroh započeo svoj put služenja srpskom narodu. Vrlo važnim smatra razgovor sa meštanima Čakova, srpskom manjnom u Rumuniji i sa sadašnjim lokalnim sveštenikom. U Temišvaru valja posetiti srpsku Sabornu crkvu (najstariju u gradu, 1720 god) i vladičanski dvor (nekad sedište eparhije Banatske), na glavnom trgu, a dan završiti u novoj četvrti Temišvara, gde se nalaze brojni restorani i mesta za zabavu i razonodu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com