Wed06232021

Poslednja izmena:09:52:58 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Školica folklora neguje ljubav prema narodnoj igri i pesmi

Školica folklora neguje ljubav prema narodnoj igri i pesmi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Varošica Krupanj se ne nalazi na glavnim saobraćajnicama ali, zahvaljujući dobrim ljudima, te prirodnim odlikama, kulturnim znamenitostima i prebogatom istorijom, ima štošta da ponudi.
Drugu godinu zaredom, gostoprimstvo Hotela „Grand - Krupanj“ iskoristili su članovi folklornih društava iz Vojvodine i njihovi nastavnici. „Školica folklora“ je ove godine okupila decu osnovnoškolskog uzrasta od prvog do osmog razreda, članove KUD „Đido“ iz Bečeja, KUD „Đeram“ iz Bačkog Gradišta i KUD „Izvor“ iz Velikih Radinaca.

- Nama je cilj da se deca druže i kvalitetno provode vreme uz svoje vršnjake. Osim svakodnevnih proba, uglavnom u pre podnevnim časovima, od doručka do ručka, primarnog smisla našeg okupljanja, posle kraćeg odmora, decu animiramo igrajući sa njima odbojku na obližnjim sportskim terenima, ili odlazimo na plivanje na gradski bazen koji se nalaze tik uz hotel. Organizujemo „Igre bez granica“, šetnje po okolnim šumarcima. Priredili smo i izlet do manastira i Gradskog muzeja, jer nam je jako važno da deca nemaju praznog hoda, da im ne bude dosadno i da vreme provode na najkvalitetniji mogući način - objašnjava Goran Ćurčić, umetnički rukovodilac KUD „Đeram“ iz Velikog Gradišta. Ističe da su uslovi koji im je hotel ponudo idelani: od komfora, ljubaznog osoblja, domaće hrane, do prostorije za ples kada je loše vreme, ili platoa ispred hotela kada je vreme lepo. Po njegovim rečima, čitav ambijent je „kao poručen“ za ovakva druženja. Po rečima našeg sagovornika za decu su ovaj i slični kampovi od neprocenjivog značaja. Svakodnevno bombardovana svakojakim sadržajima neprimerenim njihovom uzrastu, ovde im se pruža mogućnost da budu deca bez ostatka, bez opterećenja i pritisaka. Goran Ćurčić je zadužen za koreografije, pomažu mu korepetitori Miša i Goran i dve nastavnice, Goca i Sofija. Da dinamika bude potpunija tu je i tamburica četrnaestogodišnjeg Strahinje Segedinskog, učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Bečeja, koji planira da nastavi muzičko obrazovanje i jednog dana postane poznat tamburaš. S obzirom da iza sebe ima brojne nagrade, da voli da svira baš sve, posebno bećarce, pred njim je sjajna budućnost. Misija ovih mladih ljudi nije ni malo jednostavna. Oni prenose svoja znanja kako bi kod najmlađih odnegovali ljubav prema narodnoj igri i pesmi. Njihovu energiju pesmom i igrom oblikuju i usmeravaju u pravcu vrlina i pravih vrednosti. Najveća nagrada im je kažu, kada vide da deca uživaju u onome što im pružaju, da svakog dana sa nestrpljenjem čekaju početak probe, i da su pomalo umorni, pomalo tužni kada se proba završi.
Goran Ćurčić se nada da će se saradnja sa Hotelom „Grand - Krupanj“ nastaviti i narednih godina i preporučuje svima koji žele da organizuju kampove ili slične aktivnosti, da iskoriste odlične uslove i ambijent ovog mesta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com