Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Sve od kupusa u Futogu za vikend

Sve od kupusa u Futogu za vikend

  • PDF

Futoška Kupusijada u okviru koje se održavaju 8. Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i 3. Festival "Terra Madre Futog" Slow Food pokreta, ove godine će se održati u petak 27. i subotu 28. oktobra u centru Futoga. Kupusijada predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji - po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu.

Na manifestaciji će biti promovisan projekat FUTOŠKI KUPUS - BREND SRBIJE, kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa. Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška Kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad. Organizatori manifestacije su: MZ Futog, Kulturni centar “Mladost”, Udruženje “Futoški kupus”, Poljoprivredna škola sa Domom učenika Futog, te Osnovne škole „Miroslav Antić“ i „Desanka Maksimović“
Ove godine program Kupusijade traje dva dana - u petak 27. i subotu 28. oktobra, i po običaju prvi, 27. oktobar, posvećen je najmlađima.
Prvog dana od 12h Osnovna škola “Miroslav Antić” je domaćin “Mini Kupusijade“, posvećene futoškom brendu kroz programe koji će okupiti decu iz futoških škola i vrtića. Ovogodišnja tema je: „Riznica zdravlja“.U programu učestvuju: Vrtići „Biberče“, „Meda“ i „Kockica“, škole iz Futoga - „Miroslav Antić“ i „Desanka Maksimović i Dom za decu i omladinu u Veterniku. Manifestacija se održava u organizaciji OŠ „Miroslav Antić“ i Udruženja „Futoški kupus“.
Program u subotu, 28. oktobra, počinje u 11 časova. Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa i ove godine privukao je veliki broj takmičara. Svako može da učestvuje u ovom takmičenju, a potrebno je da se prijavi Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077. Takmičari - kuvari mogu da se prijave do petka 27. oktobra.
Drugog dana u centru Futoga, u okviru KUPUSIJADE, održaće se i 8. Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i predstaviće se proizvodi koji su mapirani u okviru projekta "Terra Madre Futog" Slow Food pokreta. Ovom manifestacijom želimo i da se osvrnemo na dugu tradiciju čuvenog Futoškog vašara, koji je kroz vekove predstavljao mesto susreta različitih kultura. Posetioci će moći, uz pesmu i igru, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača - proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus po povoljnim cenama. Čuvena sarma od futoškog kupusa moći će da se kupi po ceni od 80 do 100 dinara. U kulturno-zabavnom programu manifestacije, koji će se odvijati na bini postavljenoj na platou Kulturnog centra “Mladost”, od 11 sati, uz domaćine: Ansambla narodnih pesama i igara KC „Mladost“, Tamburaškog i narodnog orkestra i Plesnog studija Miroslav Batak Mićko,
nastupiće brojni gosti: Tatjana Savatić; Vrtići Meda i Biberče; OŠ Desanka Maksimović; OŠ Miroslav Antić; Dom za decu i omladinu Veternik; Kreativni M kutak; Muzička škola Harmoni; Plesni klub Aksis dens; Karate klub Metalac; Aikido klub Futog; Zumba Futog; KUD „Zavičajno vrelo“ Kucura.
Nastupiće i: Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine (Borovo, R Hrvatska), KUD „Miloš Kupres“ iz Kožuha ( Republika Srpska), Krajišnici iz Futoga, Trubači Boška Krdžavca, kao i Boba Karanović, Aleksandra Rosić i Ana Bekuta.
U 10:00 časova će biti održan stručni skup na temu „Zaštita proizvoda sa oznakom geografskog porekla od zloupotreba“, povodom akcije obeležavanja prodajnih mesta svežeg futoškog kupusa, koji će se održati u Svečanoj sali „Marina“ u 10 časova.
Za 12:00 časova je predviđeno svečano otvaranje i obraćanje organizatora i pokrovitelja manifestacije - Grada Novog Sada.
U 14:00 časova biće proglašeni najuspešniji učesnici u takmičenju „Izbor najteže glavice futoškog kupusa“ i najbolji kuvari - pobednici u takmičenju u kuvanju jela od kupusa.
Medijski prijatelj manifestacije su Radio Televizija Vojvodine, Novosadska TV, RTV Most i Kanal 9.
Sve informacije možete dobiti na broj telefona KIC „Mladost“ Futog: 021/895-225 ili 895-598.
Dobro došli na Futošku Kupusijada 2017.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com