Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Šećerna bolest - tema nacionalnog simpozijuma u Merkuru u Vrnjačkoj Banji

Šećerna bolest - tema nacionalnog simpozijuma u Merkuru u Vrnjačkoj Banji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

U petak, 27. oktobra 2017. godine, u kongresnoj sali, zgrade Termomineralnog kupatila, u Vrnjačkoj Banji, svečano je otvoren Nacionalni simpozijum “Šećerna bolest - uvek aktuelna tema”, u organizaciji Specijalne bolnice “Merkur”. U ime domaćina, svih zaposlenih i menadžmenta, na samom početku skup je pozdravila dr Danijela Karamarković:
- Merkur ove godine slavi važan jubilej, 70 godina od osnivanja ustanove. Te davne 1947. godine počeli smo kao privredno preduzeće i do današnjih dana izrasli u modernu i savremenu Specijalnu bolnicu.

Značajna stavka po kojoj se razlikujemo od ostalih RH centara jeste lečenje šečerne bolesti. Naime od 1976 godine u Merkuru postoji endokrinološko odeljenje za obolele od šečerne bolesti. Kroz sve ove godine posebnu pažnju smo pridavali usavršavanje medicinskog kadra i stvoren je jedan veliki multidisciplinarni tim lekara, sestara, terapeuta, koji su i snaga ove ustanove. Zahvaljujući tome smo 2008. godine od strane Fonda prepoznati kao ustanova koja može da bude centar za edukaciju obolelih od šećerne bolesti, a u cilju prevencije komplikacija. Tako da svi pacijenti koji su stariji od 18 godine i na insulinskoj su terapiji mogu jednom u 4 godine, 10 dana o troški Fonda da budu kod nas u programu edukacije
Zbog svega navedenog danas smo baš ovde u Merkuru, na simpozijumu o šećernoj bolesti i baš u ovoj godinu jubileja. Nadam se da će ovakvi skupovi postati tradicija u Merkuru - rekla je dr Karamarković.
Tokom dva dana trajanja simpozijuma eminentni stručnjaci iz oblasti dijabetologije, održali su predavanja koja ističu najnovija saznanja o dijabetesu.
Cilj skupa je da se dijabetes kao oboljenje sagleda na jedan multiscilinaran i sveobuhvatan način, kao i prezentovanje najnovijih trendova kada je terapija ove bolesti u pitanju.
Na skupu se kao glavni predavač pojavio akademik prof dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Republičke komisije za dijabetes, koji je govorio na temu “Savremena terapija u šećernoj bolesti”.
Tim lekara Merkura, kao Nacionalnog edukaciong centra za dijabetes i vodeće ustanove kada je ova bolest u pitanju, bio je uključen u predavanja na teme edukacije, prevencije i terapije dijabetesa.
Simpozijum je akreditovan pod bojem A - 1-2033/17 i vrednuje se sa 8 KME poena za slušaoce.
Održavanje Nacionalnog simpozijuma podržali su Novonordisk, Sanofi, Swiss Nature, Adoc, Roche.

Bojana Beljić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com