Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vojvođani dvodnevnom promocijom pozvali Podgoričane u posetu

Vojvođani dvodnevnom promocijom pozvali Podgoričane u posetu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U organizaciji Turističke organizacije Vojvodina i uz podršku Pokrajinske vlade, u Podgorici je 27. i 28. oktobra, sa ciljem predstavljanja turističkih, privrednih i kulturnih potencijala, po prvi put održana manifestacija „Dani Vojvodine u Podgorici“. „Vojvođanski sokak“ je tokom dva dana bio glavna promenada u ovom, od 1946. godine, prestonom gradu Crne Gore, situirana na Trgu nezavisnosti, sa početkom u petak, u vreme vraćanja metalnog krsta na vrh podgoričke Sahat-kule iz 1667., postavljenog krajem XIX veka, skinutog zbog rekonstrukcije objekta, i uoči 24. „Podgoričkog maratona 2017“.

Podgoričanima se predstavilo Udruženje vinara i vinogradara Fruške gore i vinarije: Vinarija Vinum, Porodična vinarija MK Kosović i Vinarija Benišek - Veselinović iz Sremskih Karlovaca, Vinarija Kovačević, Mačkov podrum i KM iz Iriga, Vinarija Trivanović i Erdevik iz Erdevika, Vinarija Fruškogorski vinogradi iz Banoštora.Pored fruškogorskih, posetioci su mogli da degustiraju vina iz čuvenog Vršačkog vinogorja, Muskat Krokan, sa imanja grofa Rohoncija na Bisernom ostrvu kraj Novog Bečeja, Kevedinku, zaštitni znak najstarijeg vinskog viteškog reda Arena Zabatkiensis sa Palića, kao i vina iz Vinarije „Vrt“ Radoslava Tripkovića iz okoline Riđice, kraj Sombora. Osim vina predstavili su se: Kibitzfenster, sa unikatnim, ručno rađenim suvenirima od drveta, tekstila i metala iz Novog Sada; „Vrtlari“ sa slatkim i kiselim programom zimnice, i crvenim paprikama (rogama) spremnim za pečenje na furuni; Farma Karolja Horvata, najpoznatijeg proizvođača petrovačkog kulena - Petrovska klobasa sa kulenom; Sava Graorac sa proizvodima od mangulica iz Kovilja; a Čenejski salaš 137 je sa dve kućice i astalima sa vezenim stonjacima uspeo da dočara autentični ambijent u kojem su Podgoričani voleli da posede i podivane sa salašarima. Bili su tu i čuveni kuglofi Katice Biber Šnur, pr. SZTUR Gea, Sremski Karlovci. Predstavile su se i turističke organizacije. Turistička organizacije Vojvodine je predstavila kompletnu ponudu Vojvodine, a svoj štand je uz prospekte opremila sa bogatom ponudom vina, kuglofa, a pre svega kulturno-istorijskim znamenitostima.
Stražilovo kao jedinstvenu turstičku destinaciju, crnogorskoj publici ponudila TOO Sremski Karlovci.
TOO Bačka Palanka se predstavila parkovima prirode, kulturnim dobrima, manifestacijama (Muzej piva otvoren je 2008. i Dvorac porodice Dunđerski u Čibu (Čelarevu), Ergela i Muzej konjarstva „Karađorđevo“). Kroz teritoriju Bačke Palanke prolazi međunarodna biciklistička ruta EuroVelo6, a tu su i lovišta sa dugom tradicijom, zanimljiv granični prelaz do Neština, Etno kuća Savića i dr.
Turistička organizacija Vršac poznata po vanserijskoj organizaciji vinskih manifestacija „Vino fest-a“ u martu, i „Dana berbe grožđa“, čuvenog Grožđebala trećeg vikenda septembra, te vinske ponude, ovoga puta akcenat je stavila na adrenalinske sportove i avanturistički turizam, a u skorije vreme programima Team Building-a, za koje su Vršačke planine „Bogom date“. Vršački breg odlikuje i veliki broj biljnih vrsta što ga stavlja u red atraktivnih područja za boravak turista i sakupljanje lekovitog bilja.
TOO Staru Pazovu reprezentovale su baka Ana Očovaj i njena unuka Marina na najveselijem štandu na kojem je preovladavala tipično plave boje. Baka je bila zadužena za pravljenje nadlacka, karakterističnog specijaliteta slovačke kuhinje.
TOO Novi Bečej poznat po Gospojinskim danima, ovoga puta težište je stavio na predstojećoj, najvećoj zimskoj manifestaciji ove opštine - Manić Tisa 2017. u decembru, i na kulturnom turizmu. U Novom Bečeju nalazi se Muzej Glavaševa kuća, u Novom Miloševu, Muzej Kotarka i Muzej mašina Žeravica. U opštini Novi Bečej nalaze se i dva dvorca: Sokolac koji je krajem XIX veka podigao Lazar Dunđerski i dao u miraz ćerki Emiliji, udatoj Ivanović; drugi je Dvorac Hertelendi u selu Bočaru, koji je početkom XVIII veka kupio Jožef Hertelendi, po kome danas nosi ime. Novobečejci su goste pozvali i u SRP Slano Kopovo na kojem se svakog novembra okupi i do 17,5 hiljada ždralova.
TO Suboticu i Palić predstavili su dva vinska viteza, gospodin Aleksandar Toković i gospodin Mikica Kujundžić. Osim vina i njhove borbe da se na vinskim kartama svih subotičkih restorana istakne ponuda Kevedinke i Kadarke, dva autohtona vina, oni su predstavili gradsku arhitekturu u maniru secesije, po kojoj su Subotica i Palić jedinstveni u Vojvodini i Srbiji, i manifestacije. Kuvajući riblju čorbu za posetioce, Kujundžić je na plastičan način dočarao ukus, često pobedničke riblje čorbe. I dok su proizvođači suvomesnatih proizvoda, pre svega mangulice i petrovačke kobasice svoju robu prodali za pola sata, ipak najveća gužva, tokom dva dana, bila je ispred kazana, u kojima je predsednik Udruženja građana „Da Se Ne zaboravi“, vitez kulinarstva i član Viteškog reda Okruglog stola amaterskih vojvođanskih kraljevskih kuvara, pobednik mnogih takmičenja, Kikinđanin Radovan Subin pripremao sekelj gulaš i topio čvarke, prvog dana, i čorbast pasulj, krompir sa kobasicama i testo sa makom, drugog dana, izazvao najveću gužvu. Ambijentu su doprinela i seljačka kola vlasnika Jung Jovana iz Kule, lutke Sose i Lale, kao i bale sena, klipovi kukuruza i bundeve koje su Vojvođani na kraju podelili Podgoričanima, a ovi prihvatili za uspomenu. Do sledeće godine. Da fešta bude još živopisnija doprineli su gajdaš Maksim Mudrinić, TO Ravnica i KUD Sonja Marinković, Garavi sokak, TO La Banda i dr.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1838523252827826.1073744007.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com