Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Organska ulica Novog Sada otvarila vrata zdravijem načinu života

Organska ulica Novog Sada otvarila vrata zdravijem načinu života

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Za dane vikenda, 11. i 12. novembra na Ribljoj pijaci, najstarijoj pijaci u Novom Sadu, u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, i uz podršku Gradske uprave za privredu, po prvi put je održana manifestacija „Organska ulica Novog Sada“. Marija Nikolajev, menadžer Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede je tom prilikom istakla da je ovo jedna od brojnih aktivnosti koje organizuje Klaster, kao poziv građanima da u masovnijem broju dođu na pijacu, upoznaju se sa ponudom, ali i proizvođačima organskih proizvoda.

Ova manifestacija bi trebalo da preraste u tradicionalni susret proizvođača i građana, mesto gde sugrađani mogu da kupe razne proizvode, od voća, povrća, brašna i ulja, meda i dr., proizvedene po organskim principima. Tokom dva dana, od 08:00 do 13:00 časova svoje proizvode predstavilo je preko 30 izlagača, članova Klastera, a pred njih, bile su prisutne i kompanije, proizvođači i distributeri bioloških preparata za zaštitu bilja koji se koriste u organskoj proizvodnji. Ova ulica je, na inicijativu organskih proizvođača, u okviru Riblje pijace otvorena u septembru 2015. godine. JKP „Tržnica“ obezbedilo je tezge sa istaknutim tablama sa imenima proizvođača, Gradska uprava za privredu korpe, da se osim kvalitetom i izgledom razlikuju od tezgi sa konvencionalnim poljoprivrednim proizvodima. Osim što je obezbeđen stalan prodajni prostor, gde na desetak tezgi sugrađani svakog vikenda tokom cele godine mogu da kupe zdravstveno bezbedne proizvode, Gradska uprava za privredu već nekoliko godina kroz programe podrške pomaže organskim proizvođačima sa teritorije grada, okupljenim u Udruženja organskih proizvođača „Organski sad - Novi Sad“, koje danas broji osam članova.
Po rečima Marije Nikolajev, iako je lokalna samouprava Novog Sada otišla najdalje, sve te mere nisu dovoljne za zadovoljavajuću dinamiku razvoja organske proizvodnje. - Zvanični podaci govore da je na celokupnoj teritoriji Srbije manje od 0,5% organske proizvodnje u odnosu na konvencionalnu, dok je taj prosek u evrospkim zemljama 6%. Od 2009. do 2015. bila je prisutna tendencija izuzetnog rasta organskih proizvođača i onih koji su iz konvencionalne prelazili na organsku proizvodnju. Sada je vreme stagnacije, a nadamo se boljitku sa prilivom sredstava iz EU, odnosno kada naši poljoprivrednici, koji proizvode po principima organske poljoprivrede, budu imali sva ona prava kao njihove kolege iz zemalja EU - istakla je Marija Nikolajev. Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede iz 2016. godine, na teritoriji Srbije, ukupna površina pod organskom proizvodnjom bila je nešto više od 14.000 ha, što je manje u odnosu na 2015., kada su ove površine iznosile oko 15.000 ha. Uprkos smanjenju površina pod organskom proizvodnjom za 1.000 ha, podaci kažu da je broj proizvođača porastao sa 2.200, koliko ih je bilo 2015., na sadašnjih oko 2.800, što se objašnjava da su neki poljoprivrednici izašli od ovog načina proizvodnje, drugi, sa nekim manjim površinama ušli u ovaj vid proizvodnje. I dalje glavno učešće u organskoj proizvodnji imaju ratarske kulture. Kada je reč o Vojvođanskom klasteru organske poljoprivrede članovi obrađuju nešto preko 5.000 ha, što znači da je trećina organske proizvodnje skoncentrisana u Vojvodini.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1854848124528672.1073744025.100000105079334&type=3&pnref=story

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com