Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Dalibor Rožić: Grad Novi Sad spreman da podrži sve kvalitetne manifestacije kulturnog sadržaja

Dalibor Rožić: Grad Novi Sad spreman da podrži sve kvalitetne manifestacije kulturnog sadržaja

  • PDF

Sinoć je u novosadskom SPENS-u spektakularno završen Festival zlatnih ansambala Vojvodine, koji je uz podršku Grada, organizovao FA „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada. Preko 800 učesnika, mladih iz Vršca, Bačke Palanke, Zrenjanina, Bečeja, Kikinde, Šida, Subotice, Gložana, Novog Sada, i sa gostima iz Beograda, u tročasovnom programu, uspelo je da podigne publiku na noge. I ne samo to. Pokazali su da još uvek ima omladine koja stasava kroz druženje i negovanje tradicionalnih vrednosti, i koja uživa u tome. Koliki je značaj ovakvih festivala za sam Grad Novi Sad, član Gradskog veća za kulturu, gospodin Dalibor Rožić je izneo pozitivne impresije.

- Danas je održan IX Festival zlatnih ansambala Vojvodine, veoma značajna manifestacija koju Gradska uprava od starta podržava, jer na najbolji mogući način afirmiše i promoviše narodno stvaralaštvo i tradicionalne vrednosti, koje su uticale na formiranje identiteta svakog od nas. S tim u vezi afirmacija i kulturnog i običajnog nasleđa je za Grad Novi Sad veoma bitna, i jedan od razloga zbog kojih je u prilici da realizuje najveći broj projekata iz oblasti kulture u Srbiji - izjavio je gospodin Rožić i dodao da će Gradska uprava za kulturu nastaviti da podržava ovaj festival značajan za resor kulture u ovom gradu. Po njegovom mišljenju, kulturno-umetnička društva su zbir tradicije, zdravlja, kulture. Preko projekata finansiranja, Grad se trudi da podrži što više kvalitetnih programa, najznačajnija amaterska kulturno-umetnička društva koja se bave negovanjem narodne baštine. - Cilj nam je da, s jedne strane, podržimo programe KUD-ova, ali i više od toga. Ove godine prvi put sproveli konkurs u skladu sa Zakonom o kulturi, Član 77., na osnovu odluke donete u toku prošle godine, koji dozvoljava lokalnim samoupravama da podrže i sufinansiraju deo tekućih izdataka i troškova, koji bi trebalo da olakšaju i unaprede rad udruženja i KUD-ova - rekao je gospodin Rožić, a sve to je u skladu sa dvostrukom krunom, odnosno titulom Grada, kao Evropske prestonice kulture 2021 i Omladinske prestonice Evrope 2019, koje su, sinergijom pojedinaca, organizacija, ustanove i udruženja, čija je osnovna delatnost kultura, omogućili dobijanje ovih prestižnih titula. On je takođe dodao, da će Grad Novi Sad u budućem vremenu podržati sve kvalitetne manifestacije, a do organizatora je da program pripreme na način koji ima i evropsku dimenziju i da promovišu nacionalne vrednosti, kada je ovaj tip festivala i organizacija u pitanju.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com