Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE GIS dan Srbije 2017 u Novom Sadu

GIS dan Srbije 2017 u Novom Sadu

  • PDF

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a je ove godine organizator Međunarodnog “GIS dana Srbije 2017“. Svečano otvaranju ove konferencije, zakazano je za sredu, 15. novembra u 10 sati, Amfiteatar rektorata Univerziteta Novi Sad, Zorana Đinđića 1.

GIS (Geografski informacioni sistem) dan je globalni događaj koji je prvi put održan 1999. godine, radi jačanja svesti javnosti o značajnom doprinosu geoinformacionih tehnologija u našim životima. U Srbiji se GIS dan obeležava od 2013. godine i prilika je za povezivanje univerziteta, škola, kompanija, neprofitnih organizacija i GIS stručnjaka, a za cilj ima predstavljanje uspešnih primera integracije ovih tehnologija u različitim sferama ljudske delatnosti. Prošle godine je uspešno obeležen na Geografskom fakultetu na Univerzitetu u Beogradu uz učešće velikog broja studenata, profesora, GIS eksperata i predstavnika iz sektora privrede. Geoinformacioni sistemi su danas sve više prisutni u svakodnevnom životu ljudi kao i u velikom broju delatnosti.
Teme ovogodišnjeg GIS dana o kojima će stručnjaci održati edukativna predavanja i interaktivne radionice su: poljoprivreda i GIS, pametni gradovi i GIS, GIS u obrazovanju. Učenici i studenti će imati priliku da predstave svoje radove i da osvoje vredne nagrade. Najbolji radovi će biti objavljeni u naučnom časopisu: Zbornik radova, DGTH. Učesnici "GIS dana Srbija 2017" će moći da se upoznaju sa aktivnostima kompanija, visokoškolskih i istraživačkih institucija u Srbiji vezanih za GIS putem predavanja, radionica i praktičnih demonstracija.
Studenti će i ove godine imati priliku da preko postera prikažu rezultate svojih istraživanja, osvoje nagrade i da ostvare kontakte sa potencijalnim poslodavcima. Srednjoškolci će takođe moći da se upoznaju sa mogućnostima stručnog usavršavanja u oblasti GIS-a, geoinformatike i geomatike u Srbiji.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com