Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Održana međunarodna konferencija o održivom turizmu

Održana međunarodna konferencija o održivom turizmu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Deveta Regionalna konferencija o održivom turizmu, preduzetništvu i lokalnom ekonomskom razvoju održana je u minulog vikenda u Rektoratu UNS-a, u organizaciji Centra za istraživanja i studije turizma, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a u saradnji sa Gradom Novim Sadom, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i drugim partnerima iz akademskog, javnog i privatnog sektora.

Cilj ove dvodnevne međunarodne edukacije je bila razmena iskustava u segmentu održivog turizma, koja treba da doprinese kreiranju modela za podizanje konkurentnosti turističke destinacije, unapređenju destinacijskog menadžmenta, te afirmaciji koncepta smart destinacija.
Otvarajući skup, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao da je održiv način življenja, kao i održivi turizam, koncept razvoja čiji je cilj da se buduće generacije zaštite, i da sačuvamo sve ono što smo nasledili.
- Turizam je oblast koja se dinamično razvija, pogotovo u Vojvodini, a razvoj koji je brži od očekivanog, zapažen je čak i u delovima Republike Srbije, koji ne važe za tradicionalno turističke regije. Stoga je važno da prilikom ,,jurenja profita“ od strane turističke privrede, ne smemo zaboraviti šta je to što treba da sačuvamo - da ne kontaminiramo ni imovinu, životnu sredinu, hranu, niti kulturno-istorijsko nasleđe - istakao je Đoković i dodao da su ovakvi skupovi važni za definisanje ciljeva u sklopu održivog načina korišćenja prirodinih resursa.
Đoković je dodao i da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava mikro i male preduzetnike koji se u okviru svojih delatnosti bave unapaređenjem turizma.
- Konkurs koji je u toku, a koji je raspisan kao podrška privrednim društvima i preduzetnicima, i koji je proširen i na ugostiteljski deo privrede, kreiran je tako da se pravi resursi razvijaju, a da pomognemo one lokalne samouprave koje su nedovoljno razvijene, putem prve pokrajinske strategije razvoja turizma na kojoj trenutno radimo - ukazao je Đoković.
Tim povodom, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je direktoricu Svetske turističke organizacije za Evropu, Izabel Garana, i visoke predstavnike iz sektora turizma vlade Republike Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, i drugih.
Na sastanku su razmatrane kvantitativne i kvalitativne promene u sferi turizma, koje se, pre svega, manifestuju u dinamičnom rastu turističkog prometa, globalizacije turističkog tržišta, stvaranju novih fleksibilnijih vidova usluga, a u vezi sa turističkim kretanjima.

Tekst i fotografije: PR služba Pokrajinske vlade

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com