Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Metohija za mlade

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Četvrti put u nizu, krenuli smo na duhovno putovanje kroz vekove, susret sa našim svetinjama na Metohiji, hodočašće kojim obnavljamo sebe, dajemo podršku ljudima koji žive, bore se i opstaju u teškim uslovima i pomažemo svetinje koje se obnavljaju. Ovo putovanje, kao i sva prethodna je imalo humanitarni karakter.

Odlaskom na Metohiju upoznajemo zadužbine Nemanjića iz XIV veka koje su opstale uprkos vremenu i silama koje su ih želele mnogo puta sravniti sa zemljom, Dušanov carski grad-Prizren, hodamo kaldrmama kojima je hodila carska srpska vojska, i osećamo živ duh pravoslavlja i borbe za svoju veru i srpsku reč.
Put Metohije 10. novembra u popodnevnim časovima krenulo je 47 članova Srbije za mlade. Prema predviđenom planu i programu prva stanica je bio manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena, a u toplom konaku ovog manastira smo noćili.
Jutarnja liturgija pa doručak i uz pesmu Kosovskih božura krenuli smo ka Prizrenu. Obišli smo sam grad u pratnji vodiča, posetili Prizrensku bogosloviju, Crkvu svetog Đorđa, Bogorodicu Ljevišku i tvrđavu Kaljaju koja datira još iz XI veka a u kojoj se jedno vreme nalazila prestonica srpskog carstva.
U ovom gradu je osnovan i vrtić u kojem trenutno ima samo petoro dece. Obradovali smo mališane poklonima koji su stigli sa raznih strana u prostorije udruženja Srbije za mlade. Nakon obilaska i druženja sa decom grupa je pohitala ka interesantnim restoranima da uživa u gastronomskim specijalitetima. Tako su se na meniju našli neizostavni ćevapi, a imali smo prilike da probamo i poslastice ovog kraja - čuveni kolač trileće nikog nije ostavio ravnodušnim.
Nakon obilaska Prizrena uputili smo se ka manastiru Zočište koji se nalazi nadomak Orahovca. Ovo veliko svetilište Metohije u kome se nalazi deo lobanje svetih Kozme i Damjana je bilo naše sledeće odredište. Nakon liturgije u Zočištu uputili smo se ka Velikoj Hoči. Ovo selo sa 9 aktivnih crkava, 3 crkvišta i jednim manastirom nas je sve oduševilo. Ljubazni domaćini su pripremili večeru, a imali smo prilike da probamo i čuveno hočansko vino. U ovom malom selu je noćenje bilo kod porodica koje tu žive. Mogli smo da osetimo bliskost i popričamo sa njima i pružimo im podršku.
Drugi dan našeg boravka na Metohiji je započeo liturgijom u manastiru Visoki Dečani.
Nakon liturgije obišli smo kompleks ovog manastira i uputili se ka Pećkoj Parijaršiji. Imali smo dovoljno vremena da uživamo u lepoti kompleksa ovog manastira.
Nakon Pećke Patrijaršije usledila je poseta manastiru Devič. Centralna donacija je bila za ovaj manastir. Nakon što su nam monahinje ispričale istorijat ovog manastira, uručili smo donaciju igumaniji manastira i uz blagoslove nastavili naš put ka manastiru Banjska, zadužbini Svetog kralja Milutina. Sa ovim manastirom se završilo i naše putovanje i uputili smo se ka Beogradu sa mirom u duši, spokojni zbog učinjenog dobrog dela, pružene pomoći, razumevanja i tople reči našim ljudima koji žive na ovim prostorima.
Do sada smo na prethodna četiri hodočašća prikupili preko 5,000€ za pomoć u obnovi manastira Sv. Arhangeli kod Prizrena, manastira Budisavci i postavljanja video nadzora u Goraždevcu. Nastavljamo i dalje da pomažemo ljudima na Kosovu i Metohiji i već sada pripremamo peto hodočašće “Metohija za mlade”. Svi oni koji žele da učestvuju u humanitarnom hodočašću, a nisu u mogućnosti da putuju, mogu biti deo humanitarne akcije i pomoći svojim prilozima koje će uplatiti na tekući račun organizacije Srbija za mlade.

Tekst: Marta Đorđević, Srbija za mlade
Fotografije br. 1, 3, 4: Vojislav Tanasković
Fotografija br. 2: Marta Đorđević
Fotografija br. 5: Nataša Petrović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com