Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Gljivarska staza na Kopaoniku treba da privuče i edukuje nove turiste, ljubitelje gljiva i prirode

Gljivarska staza na Kopaoniku treba da privuče i edukuje nove turiste, ljubitelje gljiva i prirode

  • PDF

Najpoznatiji planinski turistički centar Srbije - Kopaonik, do sada je bio prepoznatljiv po ski stazama: 25 žičara, 39 alpskih ski-staza, 26 ski-puteva i dva poligona za obuku početnika. U subotu, 18. novembra, ovim skijaškim, biće pridodata GLJIVARSKA STAZA, prva na teritoriji Srbije. Mikološko-gljivarski savez Srbije (MGSS), uprkos vremenskim uslovima, koji su pretekli završetak radova, ispuniće ovogodišnji plan kojim je predviđeno njeno svečano otvaranje i puštanje u rad.

Svečani skup je zakazan za 11:30, 18. novembra, kada će biti otvorena ova edukativna staza u dužini od dva kilometra, sa startom ispod Hotela „Rtanj“. Stazu će pratiti 30 tabli sa slikama i opisima najčešćih gljiva na Kopaoniku. Partneri MGSS na ovom projektu su Nacionalni park „Kopaonik“ i Turistička organizacija Raška.
- MGSS je učestvovalo na konkursu Ministarstva ekologije i sredstva koja su trebala da stignu u julu, dobili smo tek u oktobru i to je razlog kašnjenja realizacije ovog projekta - objašnjava gospodin Zoran Jelenković, predsednik Saveza i nastavlja:
- Naš projekat je od svih pristiglih na ovaj konkurs, ocenjen najboljim, i dobijeno je 450 hiljada dinara. Ta sredstva, osim za izgradnju GLJIVARSKE STAZE, iskorišćena su za izradu portala MGSS, kao i za postavljanje aplikacije za unos podataka o nalazima gljiva. To je otvorilo mogućnost da svako može da slika određenu gljivu, i pošalje na portal Saveza, a administratori-determinatori će pokušati da determinišu tu gljivu. GD koje egzistira na toj teritoriji će na osnovu koordinata prati nalaze, i sve interesantne označiti, uraditi eksikate koji će ići u bazu podataka MGSS. Na taj način ćemo za par godina imati popis gljiva Srbije i biti u mogućnosti da predložimo resornom Ministarstvu da se formira lista ugroženih vrsta, tzv. Crvena lista strogo zaštićenih gljiva. Podaci koji će prvi put biti na taj način prikupljeni „sa terena, a ne iz kabineta“ biće najverodostojnije urađen popis gljiva do sada kod nas. U četvrtak članovi MGSS uz pomoć radnika NP „Kopaonik“ planiraju postavljanje tabli koje pripremljene čekaju da budu prenesene na, za to predviđena mesta duž staze. Na kraju staze, biće postavljeno 4 - 5 klupa za grupu od 20-ak turista, tzv. letnja učionica, čim vreme i sneg to dozvole.
Projektom je bilo predviđeno i natkriveno odmorište na sredini staze, sa porukama o zaštiti biodiverziteta, poukama o ponašanju u prirodi, apelima za njeno čuvanje ali, iz razloga što je Ministarstvo odobrilo tek polovinu traženih sredstava, ovaj deo će već tokom narednog leta, pokušati od sopstvenih sredstava da realizuju ovi akteri, koji su i do sada urađeno realizovali zahvaljujući (više od polovine) sredstvima NP i TO i volontereskim radom članova Saveza. Krajnji cilj MGSS je podizanje Vizitorskog centra, takođe blizu Hotela „Rtanj“, neposredno uz lokaciju GLJIVARSKE STAZE, koji je ušao u plan Ministarstva i očekuje se da možda već iduće godine počne njegova izgradnja. Vizitorski centar turistima trebalo bi da ponudi brojne nove sadržaje, između ostalog i Muzej gljiva, nešto što će biti vredno posetiti i što će privući brojne turiste koji dođu na odmor na ovu plananu. Planira se da Muzej i GLJIVARSKA STAZA, uđu u programe rada škola kroz ekskurzije. U cilju što efikasnijeg korišćenja GLJIVARSKE STAZE biće angažovano 12 ljudi u ulozi vodiča, šest članova Saveza, četiri iz NP „Kopaonik“ i dva iz TO „Raška“. Ovih dana će biti štampan i flajer, koji će osim prikaza gljiva, sadržati i kontakte vodiča zaduženih da grupe i pojedince sprovedu edukativnom stazom i prenesu im važna znanja o gljivama.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com