Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Promotivna tura Turističke organizacije Vojvodine - Novi Sad i Salaš 137

Promotivna tura Turističke organizacije Vojvodine - Novi Sad i Salaš 137

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Za sve one novinare, učesnike promotivne ture Turističke organizacije Vojvodine koji su se u subotu 18. I nedelju 19. novembra 2017. godine upustili u avanturu nazvanu Zima na salašima, a koji nisu upoznati sa istorijom Novog Sada, vodič Miloš Dunjić, proveo ih je kroz najvažnije tačke užeg centra grada, od zgrade SNP-a i Uspenske crkve, preko Trga slobode, na kojem se nalazi monumentalno magistratsko zdanje Gradske kuće u neorenesansnom stilu iz 1895. godine po projektu arhitekte Đerđa Molnara i katedrala, odnosno Župna crkva imena Marijinog podignuta 1894. u neogotskom stilu, pa Ulicom Jovana Jovanovića Zmaja i najstarijom Dunavskom, do Riblje pijace i Špajza Salaša 137, na Trgu Republike, kutka sveže i zdrave hrane.

Špajz je mesto koje na najdirektniji način sve svoje posetioce poziva da posete onaj pravi, na Čeneju, gde se okrepljena kafom i zalogačićima, i uputila ekipa novinara.
Na prvom salašu koji je u prestonici salaša - Čeneju, otvorenom 1996. godine kao turistički objakat, Salašu 137, novinare je dočekao vlasnik, gospodin Aleksandar Samardžija Splića, kojeg i danas, iako pionirom u ovom poslu, smatraju neprevaziđenim vizionarom koji je uspeo da težački salašarski život pretvori u mesta vrhunskog užitka.
Domaćinski doček na Salašu podrazumevao je veliki astal na sred dvorišta, sa delicijama poput: hleba i masti, šunke, kulena u kati, friških pečenih kobasica na licu mesta, majoške, džigernjače, džigernjača, kajmak, sir, ajvara i druge salate, kuvano vino i rakija. Okolo su grejale dve bubnjare, a ko je želeo da obiđe Salaš, čekala su ga dva upregnuta belca Holštajnera.
Posle hladne zakuske sledio je ručak: paradajz čorba sa taranom, domaći gulaš sa rezancima sa sirom, mućkalica sa pilećim mesom, uz turšiju, „nasuvo sa krompirom, kupusom“, i kao poslastica „nasuvo sa makom i orasima“, te salašarski specijalitet od dunja - kitnikez. I sve to uz domaće, karlovačko vino.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1863616646985153.1073744046.100000105079334&type=3&pnref=story

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com