Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Promo tura Turističke organizacije Vojvodine - Palić, Subotica, Vinarija Tonković, Majkin salaš

Promo tura Turističke organizacije Vojvodine - Palić, Subotica, Vinarija Tonković, Majkin salaš

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Predstavnici medija, učesnici promotivne ture Turističke organizacije Vojvodine Zima na salašima, u subotu uveče, 18. novembra 2017. godine, dalje vodio na sever, na Palić, destinaciji koja ove godine proslavlja 555 godina svoga postojanja..

Domaćin na jednoj od najstarijih turističkih destinaciji u Srbiji, na Paliću, bio je direktor hotela „Ellite Palić“, gospodin Dalibor Sekulić. U prostoru izgrađenom za potrebe olimpijskih igara, koje je od 1880. do 1914. organizovao Lajoš Vermeš, bila gimnastička dvorana, pored koje danas stoji spomenik ovom velikanu sporta, autorke Vere Gabrić Počuče, uz raspoložene tamburaše predvođene legendarnim Josom (Miljački Matak Josip) na Ribljoj čardi, sa pogledom na jezero, sve su zasenili čvarci od šarana, koji se verovatno samo ovde mogu probati, i nigde više. Sledeći dan, nedelja, 19. novembar, započeo je doručkom u Maloj gostioni, najstarijoj kafani u Srbiji pod istim imenom i mestom na kojem je podignuta pre više od 160 godina.
Polazna tačka sledeće destinacije bio je grad Subotica, tačnije njegova obnovljena Sinagoga, najveća u Srbiji, koja je upravo za ovu priliku primila prvu grupu novinara, i to pre zvaničnog otvaranja planiranog u martu naredne godine. O velelepnom zdanju govorila je Branka Banjanin iz TOG Subotice, a kasnije grupu provela i kroz centar grada i trotržja: Trga republike i Plave fontane, Trga slobode i Zelene fontane, Trg cara Jovana Nenada, kojima dominira prelepo zdanje Gradske kuće (1908-1910) izgrađeno po projektu Marcela Komora i Dežea Jakaba, budimpeštanskih arhitekata i „krivaca“ za najlepše građevine u ovom gradu. Šetnja Suboticom završena je posetom Rajhlovoj palati, porodičnoj kući Ferenca Rajhla, izgrađenoj 1903/04., kroz koju je vodila kustos Nela Tonković. Put je dalje vodio do Vinarije Tonković, u Bačkim Vinogradima. O vinariji, vinima i podrumu govorili su tehnolog - Tanja Šehovac, menadžer prodaje - Mladen Ćirić, Kristijan Juhas vinogradar i podrumar, a razvoju salaša i vinarije govorili su vlasnici: Gordana Tonković Reljanović i Miroslav Reljanović. Ova vinarija jedinstvena po tome što je smeštena na salašu, jedinstvena po tome što je tzv. radni deo i pod zemljom i nad zemljom, u posedu je ove porodice od 2006., i u traganju za arhitektonskim rešenjima na očuvanju izvornosti objekta, i minimalnim intervencijama na stvaranju udobnijeg ambijenta. Jedinstvena je i po opredeljenju da na 10 ha gaji jednu, i to autohtonu sortu grožđa - Kadarku, kao deo kulture ovoga kraja i njegovog terroira. Do sada su iz ove vinarije izašla crvena vina Fantazija i Rapsodija, vina sa međunarodnim priznanjima, kao i rose. Plan je da se od iste sorte grožđa proizvedu i bela vina. Uz hladu zakusku, na degustaciji novinari su mogli da se upoznaju sa Fantazijom (2012), Fantazijom (2013) i Rapsodijom (2013). „Zima na salašima“ završena je četvrt veka starom Majkinom salašu na Paliću. Domaćin Goran Gabrić je ispičao istoriju ovog salaša naslonjenom na sećanje, i sa stvarima koje su pripadale njegovoj baki. Ovaj porodični salaš nudi pun doživljaj, osim prostora za rekraciju, šetnje, ribolov, čuva Muzej oruđa. Posebna atrakcija su životinje, među kojima i poniji.
Ovaj salaš ima zaokruženu ne samo ponudu, već i proizvodnju. Osim što ceo dan možete aktivno provesti na samom salašu, pogotovo leti kada je bazen u funckiji, on ima i zaoktruženu proizvodnju „od njive do trpeze“. U skladu sa tim, veći deo je bio u znaku jabuke, jer je 20 od ukupno 40 ha na koliko se prostire salaš pod intenzivnim zasadom jabuke: jabukovača, sokovi od jabuke (multi, sa dodatkom nane, đumbira i cvekle i šargarepa), pa čak i interesantnog vina od jabuke, juneći perkelt i testom sa prženom slaninicom i turšijom. Naravno, sve to zaslađeno štrudlama sa makom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com