Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Metalski sektor - jedan od najvitalnijih sektora u našoj privredi

Metalski sektor - jedan od najvitalnijih sektora u našoj privredi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

Privredna komora Vojvodine, u saradnji sa Vojvodina metal klasterom (VMC) iz Temerina, predvodiće 60 privrednika iz metalskog sektora AP Vojvodine i Srbije, koji će učestvovati na ovogodišnjem Industrijskom samitu u Bursi, u Turskoj. Samit će biti održan zajedno sa Sajmom tehnologije metalskog kompleksa i Sajmom metalskih proizvoda od 30. novembra do 3. decembra 2017. godine u Sajamskom i kongresnom centru Bursa, a u organizaciji Privredne komore Burse.

Tim povodom, na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak, 27. novembra, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je Samit u Bursi jedan od većih u tom delu sveta koji okuplja privrednike iz oblasti industrije iz celog sveta i da je poseta privredne delegacije, organizovana u svetlu, kako kaže, izvanrednih političkih i privrednih odnosa sa Turskom.
- Mi očekujemo puno od ovog Samita, jer je to izuzetno reprezentativna delegacija koju čini 60 privrednika iz metalske struke i kroz bilateralne razgovore, koji će tamo biti organizovani, sigurno da će naši metalci imati izuzetno veliku korist, a samim tim i privreda AP Vojvodine, odnosno Republike Srbije, istakao je Vučurević.
Sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski istakao je veliko zadovoljstvo što će Samit u Bursi posetiti ovoliki broj privrednika, gde će imati priliku da dalje produbi svoje poslovne rezultate.
- To je Samit koji u sebi sadrži četiri specijalizovana sajma za ovu delatnost industrije i to je dokaz da će se na jednom mestu naći predstavnici iz skoro celog sveta. Očekuje se negde oko 600 korporativnih učesnika, a samim tim možete da procenite koliko će se mogućih poslovnih razgovora dešavati između partnera, izlagača i drugih učesnika - istakao je sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski.
PKV je ove godine potpisala Sporazum o saradnji sa VMC iz Temerina, koji danas okuplja preko 150 privrednika. Kako je predsednik Vučurević istakao, poseta Samitu u Bursi kruna je dosadašnje saradnje između PKV i VMC. Menadžer VMC Zoran Pekez rekao je da, prema poslednjim informacijama, firme članice VMC imaju zakazano preko 120 zakazanih konkretnih poslovnih susreta i da očekuje da će ih, do početka samita, biti više.
- Vojvodina metal klaster već nekoliko godina ima izuzetnu saradnju sa subjektima iz Turske. Mi imamo potpisane sporazume i sarađujemo sa nekoliko privrednih komora, sa nekoliko njihovih najznačajniji klastera i imamo iskustvo na tom tržištu koje je već rezultiralo određenim i poslovnim ugovorima i kontaktima - rekao je Pekez.
On je dodao da od ovog Samita očekuje dosta kvalitetnih kontakta koji će, kako kaže, kasnije rezultirati poslovnim i komercijalnim ugovorima.
Od prijavljenih 60 privrednika, 58 su članice VMC i to proizvođači u oblasti pneumatike, hidraulike, obrade metala i lima, automatizacija avio industrije, proizvođači mašina i opreme. Na konferenciji je istaknuto da članice VMC ostvaruju preko 650 miliona evra ukupnog prihoda u 2016. godini i preko 230 miliona evra izvoza.
- Ovo je jedan od najvitalnijih sektora u privredi Republike Srbije i prema podacima RZS, u 2016. godini metalska industrija ostvarila je šest odsto BDP RS i učestvovala 20 odsto u izvozu. To je pokazatelj jedne izuzetne vitalnosti ovog sektora. Ako samo kažemo da je proizvodnja osnovnih metala rasla po stopi od 15 odsto, da je proizvodnja metalnih proizvoda bez mašina i opreme rasla po prosečnoj stopi od 16 odsto u protekloj 2016. godini, a da je proizvodnja mašine i opreme rasla prosečno više od 60 odsto, činjenica je da je sektor vitalan - naglasio je Pekez.
Na pitanje novinara šta to država treba da učini, da bi metalski sektor još više napredovao, Pekez je istakao da su najvažnije nove tehnologije, podrška u internacionalizaciji i, kako kaže, usklađivanje formalnog sistema obrazovanja sa stvarnim potrebama privrede.
Industrijski samit u Bursi, kao vodeća manifestacija ovakvog tipa u regionu, pružiće uvid u najnoviju tehnologiju, inovacije i promociju novih proizvoda i usluga u okviru metalskog sektora, a predviđen je i veliki broj bilateralnih razgovora. Samit će okupiti lidere iz oblasti industrije na jednoj platformi, kao i investitore i veliki broj posetilaca iz Turske i inostranstva.

Jovana Apić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com