Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Sajam Nauka za privredu - KORAK U PRAVOM SMERU

Sajam Nauka za privredu - KORAK U PRAVOM SMERU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Sajamska godina u Novom Sadu biće završena novom priredbom Sajam „Nauka za privredu“, koji se održava u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Reč je o poslovnom sajmu, koji se organizuje 4. i 5. decembra sa ciljem da naučna dostignuća budu što zastupljenija i primenjena u privredi, ali i da naučne institucije steknu tačan uvid u realne potrebe tržišta. Tim povodom u prostorijama Novosadskog sajma održana konferencija za novinare.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost podržao je nastup fakulteta i instituta Novosadskog univerziteta.
- Sajam je prilika da pokažemo da nauka može da bude nosilac ekonomskog i državnog razvoja i prosperiteta Srbije - rekao je pokrajinski sekretar, Zoran Milošević. Kako je istakao, firme i kompanije bi trebalo da razvojnu perspektivu traže u nauci jer je Univerzitet moćan generator razvoja privrede, inovacija i novih tehnologija.
Novosadski univerzitet će na Sajmu predstaviti aktuelne projekte, 247 laboratorija koliko ih radi na fakultetima i institutima, biće predstavljeni i centri koji rade u sklopu Univerziteta, a sve u cilju komercijalne primene znanja i tehnologija.
- Prvi put će potencijal Univerziteta u Novom Sadu biti objedinjeno predstavljen, a Sajam „Nauka za privredu“ predstaviće sintezu znanja fakulteta i instituta i privredi pružiti uvid sveobuhvatnu ponudu i mogućnosti Novosadskog univerziteta - istakao je rektor Univerziteta u Novom Sadu, Dušan Nikolić.
Prema rečima direktora Instituta BioSense, Vladimira Crnojevića, misija tog instituta je da iznese istraživanja iz laboratorija, približi ih privredi, a Sajam je korak u pravom smeru ka tom cilju.
Izvršni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma, Boris Nadlukač, najavio je Novu priredbu kao krunu uspešne sajamske 2017. godine i zahvalio se na podršci Pokrajinskoj vladi, Privrednoj komori Vojvodine, Univerzitetu u Novom Sadu i svim akterima koji su doprineli da Sajam bude održan.
Svečano otvaranje Sajma „Nauka za privredu“ je od 11h u Kongresnom centru „Master“,
sala 6.
Od 13h primer dobre prakse - „Nauka za privredu u francuskom regionu Valdoaz“ izneće Jean-François Benon i Nesim Fintz.
U vremenu od 13-15h odvijaće se Okrugli sto "Nauka za privredu", na kome će učestvovati prof.dr Vladimir Popović, Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; dr Ivan Rakonjac, Fond za inovacionu delatnost; prof. dr Vladimir Strezoski, Scneider Electric DMS; dr Nikolina Janković, Institut Biosens i prof. dr Saša Orlović, Univerzitet u Novom Sadu
Potpisivanjem ugovora po konkursu „Nauka za privredu“ Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodine (Kongresni centar „Master“, sala 6), započeće drugi dan sajma a totom slede B2B susreti predstavnika visokškolskih institucija i predstavnika privrede.
U isto vreme, odvijaće se panel „IT u službi privrede“, na kome će učesnici biti predstavnici
Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
Radno vreme Sajma je od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com