Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Uručene nagrade ovogodišnjim laureatima za životno delo u APV

Uručene nagrade ovogodišnjim laureatima za životno delo u APV

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Na svečanoj akademiji u Skupštini AP Vojvodine, u četvrtak, 30. novembra, uručena su priznanja "Nagrada za životno delo" za 2017. godinu, koje dodeljuje Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Pokrajinske vlade.

Nagrade su uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predsednica Upravnog odbora Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine, prof. dr Marijana Ačanski.
Nagradu za životno delo u oblasti prirodno-matematičkih nauka dobila je prof. dr Neda Mimica Dukić, zaposlena na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, inače dekan PMF-a od 2009. do 2015. Prošle godine, nagradu u istoj oblasti je dobio akademik Stevan Pilipović.
Ostali ovogodišnji laureati su prof. dr Dragan Koković, redovni profesor Filozofskog fakulteta, za oblast društveno-humanističkih nauka, prof. dr Milan Popović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta - oblast biotehnoloških nauka, potom prof. dr Branislav Borovac, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka - oblast tehničkih nauka i prof. dr Branka Kovačev Zavišić, redovni profesor Medicinskog fakulteta, oblast medicinskih nauka.
Čestitajući laureatima na izuzetnom priznanju, potpredsednik Đorđe Milićević je rekao da „Nagrada za životno delo“ zaokružuje višedecenijsko plodno naučno pregnuće - pregnuće u koje je svako ko tu nagradu ponese uložio ceo svoj život, koje svojom veličinom nadmašuje svakog pojedinca i zato može, i treba, da služi kao uzor ne samo današnjem, nego i pokolenjima koja dolaze.
- Istovremeno, to je i priznanje za rezultate koje su njeni dobitnici, kroz protekle decenije, ostvarili u edukaciji niza generacija studenata fakulteta na kojima rade. Te generacije su danas nosioci razvoja našeg društva u svim oblastima društvenog života širom Vojvodine i Srbije“, kazao je potpredsednik Milićević dodajući da su nagrade za životno delo i potvrda da su nauka i znanje, uprkos svim iskušenjima vremena u kojem živimo, i dalje vodeće društvene vrednosti.
Potpredsednik Milićević je dalje istakao značaj Univerziteta u Novom Sadu, dodajući da će jedna od najznačajnijih obrazovno-naučnih institucije ne samo u Srbiji, i ubuduće imati apsolutnu podršku Pokrajinske vlade.
- Sa 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih, Novosadski univerzitet je jedan od temeljnih stubova našeg društva danas, i garancija njegovog bržeg i sveobuhvatnijeg razvoja u budućnosti“, kazao je potpredsednik Milićević i dodao da su tome, svojim izuzetnim rezultatima, doprineli i laureati priznanja za životno delo.
Svečanoj akademiji su prisustvovali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić, potpredsednik Matice srpske, prof. dr Nenad Ostojić, sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti - Ogranak u Novom Sadu, prof. dr Teodor Atanacković, i drugi predstavnici akademske i naučne zajednice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com