Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF zove da gledamo zvezde

PMF zove da gledamo zvezde

  • PDF

Projekat Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction, sa akronimom VoBaNISTA, odobren je za finansiranje u okviru Interreg-IPA Cross-border Cooperation Hungary-Serbia programa (programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije). Učesnici na ovom projektu su naučni saradnici i profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članovi astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, zajedno sa Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, Mađarska.

Cilj projekta je da upotrebi netaknuti potencijal regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i da ih razvije u nove turističke atrakcije ovog regiona.
Naime, projekat će biti realizovan putem konstrukcije jedinstvene mobilne opservatorije koja će turistima omogućiti posmatranja astronomskih objekata - planeta, zvezdanih jata i galaksija, kao i pojava na našoj matičnoj zvezdi Suncu, prvenstveno sa područja zaštićenih prirodnih rezervata, ali i iz gradskih sredina. Ovo podrazumeva saradnju sa turističkim organizacijama i učešće u festivalima i drugim događajima koji imaju turistički značaj u ovom regionu.
Biće realizovane i radionice koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja, kao i nekoliko astronomskih kampova na Fruškoj gori.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com