Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Svečano otvoren prvi sajam Nauka za privredu

Svečano otvoren prvi sajam Nauka za privredu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Delegacija Privredne komore Vojvodine (PKV) predvođena predsednikom PKV Boškom Vučurevićem prisustvovala je svečanom otvaranju prvog poslovnog sajma „Nauka za privredu“ u ponedeljak, 4. decembra 2017. godine na Novosadskom sajmu, na inicijativu Pokrajinske vlade, a uz saradnju PKV, Univerziteta u Novom Sadu, Novosadskog sajma i Razvojne agencije Vojvodine.

Ovu sajamsku manifestaciju svečano je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekavši da je Srbija na dobrom putu ekonomskog razvoja, a tom razvoju, kako kaže, AP Vojvodina daje značajan doprinos.
- U prvih devet ovogodišnjih meseci industrijska proizvodnja u Vojvodini povećana je za 7,9 odsto, vrednost izvoza je uz rast od čak 18,7 procenata dostigla 3,7 milijardi evra vrednosti. Stepen pokrivenosti uvoza izvozom u stalnom je porastu i krajem septembra iznosio je skoro 96 odsto što znači da smo na korak od cilja da uvoz pokrijemo izvozom. Za devet meseci ove godine, Vojvodinu je posetilo skoro 370 hiljada turista što je deset procenata više nego u isto vreme prošle godine. Broj nezaposlenih lica, i to je najvažniji podatak, smanjen je za 22.461 - rekao je Milićević.
Dodao je da je, iako su ovo ohrabrujući podaci potreban još brži i snažniji ekonomski razvoj.
- Da bi do toga i došlo, neophodno je i osmišljavanje novih mehanizama koji će takav razvoj indukovati. Jedan od tih mehanizama je, bez sumnje, mnogo intenzivnija primena savremenih naučnih dostignuća u realnoj ekonomiji, što je i osnovna ideja pokretanja i osnovni cilj održavanja sajma „Nauka za privredu“. S toga će na njemu učestvovati 14 fakulteta i tri instituta Novosadskog univerziteta, ali i predstavnici drugih univerziteta. Ja verujem da će to biti prvi, ali veoma značajan korak u tešnjem povezivanju nauke i privrede i u praktičnoj primeni novih tehnologija u svim proizvodnim oblastima, od poljoprivrede, industrije, pa do uslužnih delatnosti - naglasio je Milićević.
Prisutnima su se, na otvaranju, obratili i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, kao i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević pozdravivši sve prisutne i istakavši veliko zadovoljstvo pokretanjem ove sajamske
PKV je na ovom Sajmu uzela aktivno učešće u njegovoj pripremi zajedno sa Pokrajinskom vladom, UNS, Novosadskim sajmom i RAV. Vučurević je nakon otvaranja rekao medijima da se nada da će ova sajamska manifestacija prerasti u tradiciju i da će, iz godine u godinu, biti sve uspešnija.
- PKV je mesto okupljanja privrednika i to interesnog. Stvorena je jedna sinergija između privrede i naučnih instituta i fakulteta, što se videlo i tokom pripreme ove sajamske manifestacije - rekao je Vučurević.
Prvog dana sajma centralna tema razgovora su dostignuća naučne zajednice, kao i potencijali budućeg Naučnog-tehnološkog parka u Novom Sadu. Drugog dana, u utorak 5. decembra 2017. godine predviđeno je da fokus bude na informacionim tehnologijama u službi nauke i privrede, kada će biti i bilateralni susreti predstavnika naučnih institucija i privrednika, od 10 do 13 časova.
Tekst: Jovana Apić, PR
Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com