Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Zoran Pekez: Tehnološka opremljenost naših kompanija u zaostatku za konkurenstkim svetskim kompanijama

Zoran Pekez: Tehnološka opremljenost naših kompanija u zaostatku za konkurenstkim svetskim kompanijama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U saradnji sa PK Vojvodine i PK Bursa (Turska), Vojvodina Metal Klaster (VMC) organizovao je posetu svojih članova industrijskom sajmu u Bursi (Turska) - Bursa industrial sumit - BURSMETAL2017. Sajam je bio međunarodnog-interkontinentalnog karaktera.
Iz naše zemlje bilo je prisutno 29 kompanija/58 lica - predstavnika (svi su članovi VMC).

Sajamska manifestacija je izvrsno organizovana, a prema rečima menadžera klastera VMC, Zorana Pekeza, poslovni susreti B2B posebno su bili od koristi za naše kompanije.
- Još jednom je potvrđeno da srpski metalski kompleks ima svoje mesto na svetskom tržištu, da nam znanje i inovativnost nisu prepreka, ali da je tehnološka opremljenost naših kompanija u zaostatku za konkurenstkim svetskim kompanijama. Značajne šanse metalske industrije Srbije na svetskom tržištu i otvoreno polje za saradnju sa svetskim kompanijama imamo pre svega u delu proizvodnje mašina i opreme, poljoprivredne mehanizacije i mašinske obrade, ali i u drugim oblastima metaloprerade - rekao je Pekez i nastavio:
- I ovaj sajam je pokazao da je Turska i njena metalska i mašinska industrija veoma jaka i respektabilna. Raspolažu kako sirovinama i poluproizvodima tako i sa gotovim proizvodima u svim oblastima metalske i mašinske industrije. Posebno je za nas značajna njihova oprema i tehnologija koja je uglavnom "vrhunska kopija" najboljih svetskih brendova, a vitalni glavni delovi i sistemi upravljanja koje ugrađuju su nabavljeni od najboljih svetskih proizvođača. S obzirom na stanje tehnološke opremljenosti kod naših MSPP u ovoj oblasti, viđena i ponuđena oprema i tehnologija zadovoljava naše potrebe na srednji rok, a cena je značajno niža nego li cene proizvođača iste opreme u EU, SAD, dalekom istoku. To može biti dobra šansa da obnovimo našu opremu i tehnologiju, naravno ne odustajući od najbolje opreme najboljih svetskih proizvođača kada cenovno to možemo podneti. Naše kompanije na ovom sajmu imale su finalizovane i zaključene aranžmane za: nabavku nove opreme, trgovačko predstavljanje i zastupanje, nabavku repromaterijala i plasman naše robe na tržište Turske i zemalja tog regiona.
Vojvodina Metal klaster danas čini 151 kompanija - član, sa preko 8.500 zaposlenih, ukupnim prometom od skoro 700 miliona EUR i izvozom većim od 230 miliona EUR (podaci iz 2016).
Značaj i poslovna korist od udruživanja u jedinstven klaster metalaca za svaku kompaniju, članicu VMC, potrdili su rezultati koje postižu već godinama (primer je i ovaj sajam gde je od 151 bilo prisutno 29 kompanija - članova klastera).
- Nakon učešća na Industrijskom samitu u Bursi, u VMC su uradili anketu sa učesnicima sajma. Svih 29 firmi je ocenilo obaj događaj ocenom 5 (maksimalna), maglašavajući da su prezadovoljni onim što su videli i doživeli. Na B2B poslovnim susretima, a bilo ih je ukupno 207, što u proseku iznosi 7 sastanaka po jednoj našoj firmi učesnici, ostvareni su kontakti sa poslovnim partnerima iz Turske, Irana, Maroka, Kolumbije, Rusije, Bugarske, Srbije, BIH, Nemačke, Albanije, Kosova, Belgije, Poljske, Italije, Tajlanda i Mađarske. Konkretni dogovori o nabavci opreme, transferu tehnologija ili kooperaciji, postignuti su sa 12 kompanija, a u izgledu je nastavak kontakata sa 13 firmi, novi ugovori sa 10, zajednička proizvodnja sa 6, inovacijama sa 3 i kontakti vezani za transfer tehnologija (2) – obavestio je Zoran Pekez.
Zadovoljstvo ostvarenim nisu krili ni predstavnici PKV.
- Imali smo veliko zadovoljstvo da u ime PKV realizujemo ovu posetu na bazi odličnih odnosa sa Privrednom komorom Burse i da uzmemo aktivno učešće u razgovorima sa stranim i domaćim privrednicima. Sigurni smo da će se u narednom periodu ostvariti mnogobrojni pozitivni efekti ove posete - rekao je sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski.
PKV je pre nepunih dva meseca uspostavila saradnju sa Privrednom komorom Burse na Poljoprivrednom sajmu u Bursi i prvi značajan rezultat te saradnje je odlazak delegacije PKV na ovogodišnji Industrijski samit. Prvog dana posete delegacija je obišla sve četiri sajamske izložbe, a drugog dana je održan je veliki broj zvaničnih bilateralnih poslovnih susreta.
- Privredna komora Burse je učinila sve da manifestacija protekne u najboljem redu, a istaknuto je i da joj je PKV bila ovog puta najznačajniji partner u celokupnoj organizaciji, te je dobila i status koorganizatora. Ono što je najbitnije je veliki broj uspešno obavljenih razgovora i uspostavljenih kontakata, tako da su naši privrednici izrazili veliko zadovoljstvo celokupnom organizacijom i postignutim ciljevima razgovora - istakao je samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju PKV Milan Stojanov. Tokom Samita, delegacija PKV sastala se sa delegacijom Privredne komore Burse i tom prilikom je razgovaralo se o budućim zajedničkim aktivnostima koje će biti realizovane naredne godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com