Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jelena Viktorova: Educons razvija novi koncept saradnje Univerziteta i privrede

Jelena Viktorova: Educons razvija novi koncept saradnje Univerziteta i privrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Da je Univerzitet Educons u Sremskoj Kamenici dinamična visokoškolska ustanova koja prati i usvaja naučne i obrazovne trendove, prvenstveno po ugledu na primere dobre prakse koji dolaze sa prestižnih univerziteta sa Zapada, potvrđuju brojne inovacije jedinstvene na našem prostoru. Ove godine otvoren je sportski centar kojem je prehtodilo otvaranje studentskog doma Educons, i na taj način, kroz jedan zaokružen studenski sadržaj Univerzitet promoviše zdrav koncept učenja: učim - živim - bavim se sportom.

Na prvom poslovnom Sajmu „Nauka za privredu“ organizovanog na inicijativu Pokrajinske Vlade, 04. i 05. decembra, sa ciljem da se intenzivnije povežu preduzeća i naučno-istraživačke organizacije, Univerzitet Educons je predstavio jednu od svojih mnogobrojnih inovacija, tzv. projektnog studiranja, koje podrazumeva suštinski novi nivo povezivanja sa kompanijama i podršku životnom interesu studenata. Studijski programi sada se sinhronizuju sa realnim poslovnim potrebama kompanija, uz mnogo prakse, a one, opet, blagovremeno određuju konkretan broj studenata koji žele da zaposle. - Univerzitet u okviru svojih osam fakulteta integrisanih unutar Univerziteta (1. Fakultet poslovne ekonomije; 2. Fakultet zaštite životne sredine; 3. Fakultet ekološke poljoprivrede; 4. Akademija klasičnog slikarstva; 5. Fakultet za studije bezbednosti; 6. Fakultet digitalne produkcije; 7. Fakultet informacionih tehnologija; 8. Učiteljski fakultet), te 3 pridružene članice (9. Fakultet za sport i turizam-TIMS; 10. Fakultet za projektni i inovacioni menadžment; 11. Fakultet za evropske pravno-političke studije - FEEPS, već duže vreme razvija saradnju sa privredom - ističe Jelena Viktorova, PR Univerziteta Educons, i nastavlja:
- Ovde nije reč o tradicionalnim vidovima saradnje, gde studenti odlaze na praksu u kompanije, već o efektivnoj, dvosmernoj saradnji. Od sada, kompanije imaju mogućnost da menjaju studentski program koji je u skladu sa akreditacijom visokoobrazovne ustanove i na taj način profilišu kadrove za svoje potrebe. Novinu predstavlja i nedavno formiranje Saveta direktora svakog od integrisanih fakulteta, sa predstavnicima liderskih kompanija u regionu, koji izdvajaju fondove i daju podršku mladim ljudima da se obrazuju kroz stipendiranje, stručnu praksu i edukacije, da bi, na kraju, zaposlili najbolje. Istovremeno treba obratiti pažnju na projekte naučnog i komercijalnog tipa, koje Univerzitet radi za potrebe kompanija, od finansijskih i ekonomskih tema do zaštite životne sredine i poljoprivrede. Ugledni primeri efektivne saradnje kompanija koje za svoje potrebe „naručuju“ studiju slučaja, projekte, zapošljavaju najbolje ljude, a s druge strane fakulteti, na osnovu njihovih smernica, svojim studentima nude obrazovanje i veštine koje treba da razviju za tržište rada su: Fakultet za zaštitu životne sredine i kompanija Lafarge, Fakultet ekološke poljoprivrede i Zdravo Organic d.o.o. iz Selenče, Akademija klasičnog slikarstva koja razvija intenzivnu saradnju sa institucijama kulture iz državnog sektora, Fakultet poslovne ekonomije i kompanija Enterijer Janković. Educons je jedan od prvih Univerziteta koji je potpisao Sporazum o poslovnom povezivanju sa Privrednom komorom Vojvodine (PKV). Naša sagovornica kaže da je takva saradnja višestruko korisna jer PKV predstavlja maticu koja generiše bazu svih firmi koje deluju na teritoriji Vojvodine.
- Kroz saradnju sa PKV Univerzitet uvek može da bude upućen u ono što je aktuelno i što je prioritet. PKV u tom smislu radi značajan posao jer na pravi način spaja potrebe kompanija sa potrebama fakulteta. U tom smislu, pored Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, kao inicijator ovog Sajma, veliki značaj imala je i PKV. Univerzitet Educons im se i ovoga puta zahvaljuje na inicijativi jer ovo jeste vetar u leđa obrazovnim institucijama koje imaju mogućnost da se povežu sa kompanijama na jedan bliži i prirodniji način - zaključila je Jelena Viktorova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com