Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održan susret internih revizora u PKV

Održan susret internih revizora u PKV

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Edukativni skup internih revizora na temu „Poslovna etika i etičke dileme“, namenjen internim revizorima i rukovodiocima preduzeća i drugih organizacija i članovima organa upravljanja, održan je danas u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji Udruženja internih revizora Srbije (UIRS), a u saradnji sa PKV.
Na skupu je istaknuto da, pored uobičajenih ciljeva koje imaju susreti namenjeni profesionalnom usavršavanju, za UIRS ovaj skup ima i širu društvenu dimenziju.

- Naime, odmah nakon Beograda, najveći broj internih revizora radi u Vojvodini, posebno u Novom Sadu. Uvažavanje te činjenice zahteva da se duh profesije deli i sa kolegama iz Vojvodine na jedan ozbiljniji način. U tom smislu, UIRS periodično organizuje „Revizorske susrete u Novom Sadu“, u čemu nam PKV rado pomaže. Istovremeno, PKV skreće time pažnju svojim članovima i široj javnosti na koristi koje mogu imati od interne revizije. Iako je ta funkcija zakonski obavezna u mnogim organizacijama, posebno onim iz javnog sektora, njena uloga i koristi koje donosi nisu dovoljno prepoznate - naglasila je dr Jozefina Beke Trivunac, predsednik UIRS.
Da upravljanje etikom na radnom mestu donosi raznovrsne koristi organizaciji i čitavom društvu, istaknuto je i na današnjem susretu. Etički programi doprinose jačanju timskog rada i povećanju produktivnosti, razvoju zaposlenih.
- Takozvani „ton na vrhu“, koji se odnosi na integritet, etiku i ponašanje koje će doprineti izgradnji delotvornog upravljačkog okruženja određuju direktori i drugi rukovodstvo najvišeg ranga. Oni imaju primarnu odgovornost za promovisanje snažne etike. Najvažniji je ton sa vrha koji oni postavljaju svojim postupcima i neformalnom komunikacijom. Ove aktivnosti uključuju njihova sopstvena ponašanja i način na koji reaguju kada se ključni zaposleni ponaša neetički. Operativni rukovodioci postavljaju ton u svojim oblastima delovanja, koji može, ali i ne mora biti usaglašen sa istim na nivou organizacije kao celine - rekla je dr Jozefina Beke Trivunac.
UIRS osnovano je 2008. godine u Beogradu, kao dobrovoljno strukovno nedobitno udruženje. Trenutno ima 350 članova, a priznat je kao punopravni član Globalnog Instituta internih revizora, zatim kao Institut internih revizora Srbije i član je Evropske konfederacije instituta za internu reviziju. UIRS ostvaruje svoje zadatke kroz promovisanje profesije interne revizije u Srbiji, pružanje podrške profesionalnom razvoju svojih članova i jačanju njihovog uticaja u korporativnom okruženju.
Prezenteri na ovom skupu su uvaženi profesori, kao i stručnjaci iz oblasti interne revizije, članovi UIRS, a prisutne je, ispred PKV, pozdravio koordinator rada udruženja mr Dragomir Đukić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com