Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zima nije izgovor da se ne poseti neka od brojnih turističkih destinacija u Vojvodini

Zima nije izgovor da se ne poseti neka od brojnih turističkih destinacija u Vojvodini

  • PDF

Lepo je putovati u svim godišnjim dobima po vojvođanskoj ravnici, pa i zima i te kako zna da bude provokativna i privlačna - tvrdi direktorica Turističke ogranizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, i nastavlja:
- Turisti sve više uviđaju mogućnost dobrog provoda i bogate ponude i u zimskom periodu na vojvođanskim salašima, pored čardi, najprepoznatljivijih turističkih proizvoda Vojvodine.

Njihova interesantnost posmatra se ne samo kroz prizmu gastronomske ponude, nego i kroz svakodnevnicu, običaje koje se trude da odneguju i sačuvaju, kao raritet ovog podneblja. Salaši umeju i danas da se raduju, da slave i da rado dočekuju goste, od proleća do proleća, od jutra do sutra. Salaši, paradigma gastronomskog hedonizma, poslednjih 20-tak godine jedinstven su turistički proizvod, i kada ih jednom posetite uvek ćete im se vraćati. Salaši pričaju priču o načinu života i tradicionalnom služenju hrane, dobre rakije i vina, uz zvuke tamburice, stvarajući zimsku idilu o kojoj treba da se čuje, ali su oni samo jedan segment zimske turističke ponude Vojvodine, o čemu govore predlozi turističkih aranžmana TA. Tu su posete vinarijama, obilazak fruškogorskih manastira i Sremskih Karlovaca, zatim Sremske Mitrovice, sa akcentom na rimski period, kao i etno zdanje Stojana Čupića - Zmaja od Noćaja u Mačvanskoj Mitrovici. Ima šta da se vidi i u Galerijama Bačkog Petrovca, kulturno-istorijskom nasleđu Bača, u poseti SRP „Karađorđevo“. Zanimljive storije mogu da se čuju i o vojvođanskim dvorcima, a poseta dvorcu „Kaštel“ Ečka podrazumeva i odlazak do Carske bare, Belog Blata... Ko god da se otisne na nekih od ovih puteva razumeće zašto je Vojvodina pravo mesto za jedinstven turistički doživljaj u svako godišnje doba, pa i zimi. Kroz severnu srpsku pokrajinu prolaze dva panevrpska transportna koridora, Koridor 10 i Koridor 7, a nije zanemarljiv ni treći kojim se kreću ptice selice. Nacionalni park „Fruška gora“, najstariji u Srbiji (1960.), specijalni rezervati prirode, parkovi prirode i druga zaštićena dobra doprinose razvoju eko i zelenog turizma. Višenacionalna, višejezična i multikonfesionalna Vojvodina je poznata po multikulturalizmu i interkulturalnom opredeljenju zajednice u kojoj se slavi lepota i bogatstvo različitosti. Prebogata prošlost, inenzivna događanja u sadašnjem vremenu, mahom kulturno-zabavnog karaktera, od ovog, naizgled jednoličnog predela stvorili su ambijent za vanrednu turističku avanturu.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za prvih devet meseci 2017. godine Vojvodinu je posetilo 368.944 gosta (+10,6%), koji su ostvarili 875,956 noćenja (+2,3%). Broj stranih gostiju bio je 174.571 (+12,8%) sa 369,202 (+2,2%) noćenja, a broj domaćih, 194.373% (8,6%) sa 506.754 (+2,4%) noćenja. Novi Sad, prepoznatljiva City Break destinacija i grad u kojem se organizuje najveći broj dešavanja, poput EXIT-a, Cinema City, Festivala uličnih svirača, Sterijinog pozorja, NOMUS-a i dr., u prethodnom periodu posetilo je 90.343 (+13,2%) stranih turista i ostvarilo 185.352 (+0,8%) noćenja, i 54.026 (+14,1%), sa ostvarenih 87.973 (+3,1%) noćenja, kada su u pitanju domaći gosti. Veći gradovi, poput Subotice, Sombora..., takođe beleže porast gostiju, kao i druge destinacije na teritoriji Vojvodine. Banjski turizam je takođe u ekspanziji. Banje: Kanjiža, Junaković, Vrdnik, Rusanda, Stari Slankamen i Palić posetilo je ukupno 63.262 gosta i realizovalo 291.094 noćenja. Zima može da bude raskošna i divna. Zima ne može da bude opravdanje da se ne putuje, samo treba odabrati neko bliže odredište i toplu garderobu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com