Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Gerasim Atanacković: Opština Trstenik je poljoprivredni kraj ali ne zanemaruje značaj privrede

Gerasim Atanacković: Opština Trstenik je poljoprivredni kraj ali ne zanemaruje značaj privrede

  • PDF

Predsednik Skupštine opštine Trstenik gospodin Gerasim Atanacković imao je zadovoljstvo da na MAK 2018, koja je u organizaciji grada Kraljeva i Etno centra „Gegula“ – centra za uspešni razvoj preduzetništva porodične poljoprivrede i turizma Kraljevo, u Kongresnom centru Hotela Grand&Spa održane po peti put, iznese potencijale ove opštine Rasinskog okruga, smeštene u dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, u neposrednoj blizini opštine Kraljevo, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac, Kruševac, Rekovac i Varvarin.

Opština Trstenik je pre svega poljoprivredni kraj. Poljoprivredno zemljište zauzima preko 60% ukupne opštinske teritorije, a poljoprivrednom proizvodnjom se bavi više od 35% stanovništva. Od povrtarskih kultura u proizvodnji na otvorenom i u plastenicima, najzastupljenije su šargarepa, karfiol, krastavac, crni luk, srebrenjak, zelena salata, paradajz, paprika, celer. U voćarstvu dominira grožđe, šljive, jabuke, kupine, maline i jagode. U ratarstvu se proizvode kukuruz i pšenica, i to samo za sopstvene potrebe. Opština je ove godine iz budžeta izdvojila 30 miliona dinara za poljoprivredu. Godinama unazad na nivou opštine se sprovodi program besplatne podele ovaca (400 do 500 grala), kao i suprasnih svinja (400 grla). Po rečima gospodina Atanackovića, opština može da se pohvali dobrim programom kako u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda, tako i u zasadnima vinove loze, jagoda, malina, kupina, svega onoga što gravitira u opštini Trstenik. Svojevremeno je ova opština bila primer dobre prakse razvoja poljoprivrede i privrede u Srbiji i taj status nastoji da povrati. - Pored toga što smo izuzetno dobar i kvalitetan poljoprivredni kraj sa izvozno orijentisanim poljoprivrednim proizvođačima, ne smemo zanemariti značaj preduzeća PPT-Petoletka DOO koji razvija, proizvodi, prodaje i pruža usluge servisiranja hidrauličkih, pneumatskih i elektro uređaja i sistema za ugradnju u privredna vozila i vozila poljoprivredne, građevinske mehanizacije, procesne industrije i ostale oblasti primene, i u poslednje vreme odlično posluje. PPT-Petoletka je jedna od najboljih namenskih fabrika trenutno u Srbije. Pre svega mislim na Petoleku koja je zahvaljujući predsedniku Republike Srbije i Vladi Republike Srbije data na upravljanje radnicima kao konzorcijumu koji ju je otkupio i ona sada dobro radi - istako je gospodin Atanacković.
Na pitanje kako se trstenička opština priprema za IPARD program, predsednik je kratko odgovorio da je to jedan od razloga prisustva predstavnika opštine na MAK-u 2018. - Trudimo se da steklnemo nova iskustva i znanja, vidimo šta je potrebno da našim poljoprivrednim proizvođačima pomognemo da bi oni bili sposobni da već koliko sutra ostvare sredstva kod nadležnih ministarstava i da ih mogu povući na osnovu adekvatnih i kvalitetnih projekata. To je razlog što je opština formirala dobro organizovanu Službu za poljoprivredu koja pomno prati sva događanja vezana za IPARD. Međutim, nameće se utisak, a to je bila i tema na ovoj konferenciji, da je zadatak opštine pružanje pomoći u izboru agencije sposobne da našim poljoprivrednicima kvalitetno i uredno pribavi potrebnu dokumentaciju na osnovu koje bi oni mogli da ostvare odgovorajuća sredstva. Opština treba da je ta koja bira i usmerava naše poljoprivredne proizvođače, preduzetike, preduzeća, da odaberu pravi put ka cilju ostvarivanja sredstava, što je jedan od zaključaka ovog stručno-naučnog skupa - objasnio je gospodin Gerasim Atanacković.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com