Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nenad Beserovac: Geotermalni izvori su potencijal koji opština Bogatić nastoji da iskoristi

Nenad Beserovac: Geotermalni izvori su potencijal koji opština Bogatić nastoji da iskoristi

  • PDF

Predsednik opštine Bogatić, gospodin Nenad Beserovac, imao je priliku da na 5. Međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenciji održanoj 25. i 26. januara na Kopaoniku, pod nazivom „EVROPSKI PUT - PUT USPEHA“ u organizaciji grada Kraljeva i Etno centra „Gegula“ - centar za uspešni razvoj preduzetništva porodične poljoprivrede i turizma Kraljevo, upozna prisutne sa potencijalima ove opštine, situirane u severozapadnom delu mačvanske ravnice, između dve moćne reke: Drine i Save.

Opština Bogatić obuhvata 14 naseljenih mesta, ima nešto više od 30 hiljada stanovnika, koji se bave uglavnom poljoprivrednom proizvodnjom, što nije ni čudo jer od ukupne površine zemljišta koja iznosi 38.397 hektara, obradivo zauzima 30.724 hektara. Gospodin Beserovac je u prvi plan svog izlaganja stavio geotermalne izvore, otkrivene devedesetih godina prošlog veka, na dubini od 450 metara, temperature od 70 - 80°C, koja se još ne koristi uprkos širokim mogućnostima primene u poljoprivredi, za grejanje, razvoj turizma i slično. Istovremeno opština kuburi sa zdravom pijaćom vodom. U svom izlaganju, gospodin Beserovac je rekao da nije u pitanju nemar, neznanje ili nešto slično, već nedostatak sredstava potrebnih da bi se ovaj potencijal priveo svrsi. - Urađene studije su pokazale da samo izgradnja kanalizacione mreže opštinu staje sedam milijardi i 200 miliona dinara, što je ravno iznosu 10 do 12 godišnjih budžeta opštine. Zato smo rešenje našli u javno privatnom partnerstvu, i nadam se da će opština Bogatić i u tom delu biti primer dobre prakse ostatku Srbije - rekao je gospodin Beserovac i podsetio da je krajem januara, Bogatić domaćin međunarodnog skupa na kojem će biti predstavljeni geotermalni potencijali Mačve. Zagrevanje javnih ustanova na daljinsko grejanje sa geotermalnog izvora BB1 trebalo bi da započne sledeće grejne sezone. Ovo će biti prvi takav sistem u našoj zemlji, a razmatra se i mogućnost izgradnje geohidroelektrane u Mačvi.
Po rečima gospodina Beserevca sledi ozbiljan rad na podizanju svesti o iskorišćenosti obnovljivih izvora energije, jer je, prema proceni stručnjaka, milijarde evra otišlo u nepovrat u proteklih trideset godina od kada se zna, a ne koristi ovaj potencijal. Na listi prioriteta je zagrevanje domaćinstava, ali je spisak mogućnosti vezanih za poljoprivredu i industriju nepregledan i u narednom perodu posebno će se obratiti pažnja na taj segment. - Posle više od 30 godina konačno smo krenuli u realizaciju projekta zagravanja javnih ustanova sa jednog izvorišta kojeg smo pre četiri godine revitalizovali. Sedam javnih ustanova, povrišine oko 15.000m2 zagrevaće sistem za daljinsko grejanje sa geotermalnih izvora u Bogatiću i nadam se da ćemo i tu poslužiti kao primer dobre prakse i da će posle opštine Čajetina ova opština biti druga ekološka opština u Srbiji - izjavio je Nenad Beserovac, dodajući da bušotina BB2, snage preko 50 l/sec i temeperature od 80°C može da opsluži sedam do osam hektara plastenika odnosno staklenika. Ako bi iskoristila te potenijale opština Bogatić bila bi četvrta u Srbiji.
Za ovo prirodno blago, interesovali su se brojni strani investitori, posebno za zemljište za plasteničku proizvodnju. Projekte međutim koče birokratske procedure, tj. garancije nadležnih institucija da parcele neće biti u procesu restitucije.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com