Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Takmičenje FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno u punom jeku

Takmičenje FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno u punom jeku

  • PDF

Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment devetu godinu za redom organizuje takmičenje za sve maturante iz Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno. Takmičenje je počelo 24.01.2018. godine u prostorijama Fakulteta, a ove godine će učestvovati 45 škola iz 21 grada Vojvodine. Do sada je održano 8 takmičenja i dobijeno isto toliko pobednika, koji će u polufinalnim odmeravanjima znanja 07. i 08. februara odlučiti koje četiri ekipe idu u finale ovogodišnjeg takmičenja.

Koncept takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ je zamišljen na način da maturanti kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, kao i sposobnosti kao što su kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Namera organizatora je da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu svoje znanje i pre nego što dobiju indekse, i da za to budu nagrađeni. Stoga, ponovo želi da nagradi znanje novih generacija.
Cilj akcije “FIMEK nagrađuje znanje” tradicionalno jeste promovisanje znanja i preduzetništva kao ključne kompetencije, kao i motivisanje srednjoškolaca da ulažu u sebe, svoje usavršavanje i obrazovanje i da razvijaju lične preduzetničke kompetencije. Znanje i kompetencije nisu samo sigurne investicije u budućnost, već predstavljaju i osnovni preduslov za stvaranje “društva znanja” gde su znanje i inovacije, svakako, glavna kreativna snaga društva i u funkciji su jačanja prosperiteta zemlje i blagostanja ljudi.
Takođe, ovim projektom se želi povećati broj maturanata koji nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim institucijama, a posebno onih maturanata koji svoje srednjoškolsko obrazovanje stiču u manje razvijenim područjima Vojvodine - čime se posredno daje doprinos smanjenju regionalnih razlika i povećanju konkurentnosti u Vojvodini.
Nagrade su koncipirane tako da se nagradi znanje i budućim studentima pruži motiv za dalje obrazovanje. Stoga, prva nagrada je putovanje u neku od evropskih prestonica, po izboru pobednika, kao i stipendija za sve četiri godine studija na jednom od naših Fakulteta po izboru. Druga i treća nagrada jesu popusti na školarinu u iznosu od 50% i 40% , takođe, na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe (po izboru maturanata). Pored navedenih glavnih nagrada, takmičari će dobiti i niz različitih nagrada prijatelja Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Svi prijavljeni maturanti - takmičari, bez obzira na plasman, dobijaju besplatno polaganje prijemnog ispita na našim Fakultetima, za upisnu 2018/19. godinu, kao i promotivne poklone.
Takmičenje pored pomenutih nagrada, pruža maturantima i priliku da se na mini ekskurziji upoznaju sa najznačajnijim kulturno - istorijskim znamenitostima Novog sada i da uživaju u međusobnom druženju, što predstavlja i početak programa takmičenja. Srednjoškolce na Fakultetu dočekuje tim studenata koji ih vodi u obilazak kompleksa prostorija Fakulteta i studentske kantine. Tom prilikom učenici se upoznaju sa nastavnim i nenastavnim osobljem. Nakon toga, svi učesnici takmičenja i njihovi navijači udobno se smeštaju u amfiteatar FIMEK-a, „Prof. dr Slavko Carić“ u kome se odvija takmičarski deo programa koji podrazumeva 20 pitanja iz oblasti opšte kulture i informisanosti na koja će takmičari davati odgovore. U polufinalu i finalu takmičari će pored pitanja iz opšte kulture i informisanosti pokazati i svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem zadatog poslovnog problema.
Treba naglasiti da je takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno zamišljeno kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com