Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE VMC klaster nastavlja niz odličnih poslovnih rezultata

VMC klaster nastavlja niz odličnih poslovnih rezultata

  • PDF

Vojvodina Metal Cluster - VMC, poslovno udruženje za unapređenje konkurentnosti metalskog sektora Vojvodine, tradicionalno, na kraju svake poslovne godine organizuje ne samo radi sumiranjna sve boljih rezultata, ovog jednog od najjačih klastera u Srbiji, već i da se omogući dalje povezivanje firmi članica, kojih je danas preko 150, da se razgovora o međusobnoj saradnji, novim razvojnim projektima, razmenjuju iskustva, daju predlozi, ideje i rešenja u cilju povećanja konkurentnosti, a sve to kroz druženje. U takvoj atmosferi održan je i ovogodišnji 5. Biznis VMC samit u Temerinu.

- U uvodnom, radnom delu dali smo neke značajne informacije našim članovima sa tržišta. Imali smo nekoliko zanimljivih tema. Bilo je govora o zajedničkom nastupu naših firmi na štandu Vojvodina Metal Cluster u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, i zajedničkom nastupu 59 članica klastera u Bursi (Turska), na Industrijskom sajmu, krajem novembra i početkom decembra. Potom smo imali priliku da čujemo predstavnike SGS -a koji imaju ekspertize sa preko 40 svetskih tržišta. Ovoga puta smo samo predstavili tu uslugu, a u narednom periodu ćemo je implementirati prema potrebama naših članova. Predstavili smo 29 novih članova klastera, koji su nam se pridružili u toku 2017. godine. Porodica Vojvodina Metal Cluster svake godine raste za novih 20 do 30 članova i to nas čini ponosnim. Na kraju je bilo reči o projektima koji će biti realizovani tokom 2018. godine. Ima ih dosta, a pomenuo bih dva projekta koje sufinansira Vlada AP Vojvodine, i dva koja sufinansira EU sa više od 70%. Ukupna vrednost ta četiri projekte je oko milion i po evra - rekao je gospodin Zoran Pekez, menadžer VMC klastera, kojem su prisutni odali priznanje na agnažovanju i posvećenosti u vođenju klastera, i objašnjava:
- Naši članovi javno diskutuju o svemu, iznose svoje stavove, postavljaju pitanja, i mi to kao menadžment klastera uvažavamo. Mislim da smo jedini klaster u Srbiji koji u menadžmentu ima više od tri zaposlena profesionalca, uglavnom dame, i čuli ste od članova da su oni zadovoljni našim radom, što me čini izuzetno zadovoljnim.
Snaga VMC je doprinela postizanju odličnih poslovnih rezultata. Sve ukazuje na uspešnu poslovnu 2017. godinu. Članice VMC su u proseku podigle ukupan prihod za oko 18%, smanjen je broj članica koje su do sada imale ekonomske teškoće, njih oko 5%, izvoz je porastao, raste broj onih koji izvoze, kao i vrednost i struktura izvoza. Srazmerno izvozu porastao je uvoz jer dosta toga nedostaje na srpskom tržištu i našim kompanijama. Prema mišljenju našeg sagovornika, ni jedna firma ne može opstati sama i neophodno je da se udružuje u komore, klastere, udruženja. Ali isto tako, i postojeća udruženja, pa ni VMC ne može ništa sam da postigne. VMC ima saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim agencijama i institucijama, sa Pokrajinskom vladom i njenim agencijama i institucijama, sa sistemom privrednih komora, pre svega sa Privrednom komorom Vojvodine (PKV). VMC ima preko 40 ugovora o saradnji sa institucijama, komorama, klasterima u svetu. Ta se saradnja konstantno širi i pokušava se da se kroz umrežavanje klastera, omogući učešće u širim svetskim mrežama vrednosti i njegovim članicama. Za sledeću godinu ciljeva ima mnogo, ali je jedan poseban - dobijanje The Cluster Management Excellence Label GOLD - Proven for Cluster Excellence, odnosno zlatne oznake evropske inicjative za izvrsnost klastera (ECEI), koju dodeljuje Evropska inicijativa za izvrsnost klastera.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com