Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Svetlana Sabo: Sremska Mitrovica je grad festivala, mozaika i murala

Svetlana Sabo: Sremska Mitrovica je grad festivala, mozaika i murala

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

- Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica je tokom prošle godine na Međunarodnom festivalu turističkih publikacija "Kofer slova" dobila treću nagradu, a na konkursu koji je sprovela Turistička organizacija Srbije, izabrana je za prateću izuzetnu evropsku destinaciju, što nam je donelo, a tek će nam doneti izuzetan plasman na evropskom tržištu.

S obzirom na našu bogatu istorijsku baštinu, jedne od prestonica Rimskog carstva tokom perioda tetrarhije, nazivana i „slavnom majkom gradova“, da je nekoliko rimskih careva rođeno u njoj ili okolini, i činjenica da do sada nismo imali manifestaciju koja bi bila rimskog karaktere, prošle godine ustanovili smo prvi rimski festival „Carski Sirmium - Grad legendi“. Paralelno sa novim festivalom, održan je i XXVI festival besedništva “SIRMIUM LUX VERBI - SIRMIJUM SVETLOST REČI“ i jedan mladi festival obogatili tradicionalnim. Rimski festival je podrazumevao niz interaktivnih radionica koje su se održavale na autentičnim mestima kao što je izrada mozaika u Carskoj palati, duvanje rimskog stakla i izrada rimskih keramičkih lampi u Lapidarijumu Muzeja Srema, Rimska trpeza i prilika da publika upozna običaje, recepte, tajne rimske kuhinje, i to isto degustira... Na isti način predstavljena su šminka i kostimi iz rimskog doba - kaže Svetlana Sabo, direktorica TOGSM.
Na 40-tom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, od 22. do 25. februara, TOGSM je u okviru štanda „Divan je kićeni Srem“, predstavila letnji program, koji naglašava boravak u prirodi, pre svega posetu SRP „Zasavica“ i vožnju turističkim brodićem „Umbra“, obilazak demonstracione farme u kojoj se mogu videti vitoroge koze, golovrata kokoš, čuvena mangulica - sremska crna lasa, podolsko goveče, balkanski magarac i dr. Popularna destinacija za sve stanovnike Sremske Mitrovice i okolnih naselja, naročito u letnjem periodu, je sremskomitrovačka plaža u čijem sastavu se nalaze sportski tereni za odbojku, košarku i stoni tenis, a za one odvažnije, i mogućnost vožnje skutera i glisera. Plaža je opremljena toaletima, tuševima, kabinama za presvlačenje, a tu i brojni restorani i kafići. Sremskomitrovčani na plaži rado borave od juna do sredine septembra pa je smatraju „svojim morem“. Ove 2018. TOGSM akcenat je stavio na letnje manifestacije. To su: Gasto-vinska manifestacija “Vinski park” u Gradskom parku početkom jula, Međunarodni festival folklora „SREM FOLK FEST“ na Žitnom trgu u avgustu, koji okuplja na hiljade posetilaca i oko 600 učesnika iz svih krajeva sveta koji dolaze da pokažu svoju tradiciju kroz običaje, igru, pesmu, nošnju. A tu je i pomenuti Rimski festival, početkom septembra. Mnogo je lepih manifestacija i po selima: „Bostanijada“ u Šašincima, „Kolo Srema“ u Grgurevcima, „Probu u čast“ na Šuljamačkoj glavici, „Ponijada“ u Čalmi, “Krofnijada” u Martincima i dr. - Sremska Mitrovica je grad festivala, mozaika i murala. Većina fasada u gradu je oslikana umetničkim muralima, koje su radili članovi "Esnafa" koji „obrazuju i utemeljuju usamljenu katedru obnove i odbrane znanja, darovitosti i duhovnosti štafelajnog slikarstva“. Opština Sremska Mitrovica je domaćin mnogim likovnim kolonijama. U Sremskoj Mitrovici slikari imaju i svoju ulicu. Posebno mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da je rekonstruisana i opremljena savremenim audio, vizuelnim i bezbednosnim sistemom Galerija „Lazar Vozarević“, a njegova dela kompletno restaurirana. Ona čine stalnu postavku Galerije, u kojoj se takođe održavaju samostalne i grupne izložbe - ističe gospođa Sabo. Sremska Mitrovica je bezvremeni grad, znamenite prošlosti, dinamične sadašnjosti, obećavajuće budućnosti. Zato je TOGSM i ove godine dao mnoštvo dobrih povoda za dolazak turista u ovaj grad u kojem možete videti nešto čega u drugim mestima nema.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com