Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ljubica Bošković: Ostalo nam je ne pet, već četiri minuta do dvanaest da učinimo nešto za Kupinik

Ljubica Bošković: Ostalo nam je ne pet, već četiri minuta do dvanaest da učinimo nešto za Kupinik

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Do skora, Obedska bara, kao prirodni resurs i Kupinovo, kao istorijski lokalitet, uz Muzej hleba „Jeremija“, bili su jedine tačke u opštini Pećinci prepoznate od strane turista. Nekoliko godina unazad Turistička organizacija opštine Pećinci na sajmovima turizma gostima ove opštine nudi sasvim drugu sliku turističkih potencijala, koja uključuje i Obedsku baru, i Kupinovo, ali i sijaset drugih, prirodnih, kulturoloških, etnoloških i drugih sadržaja, koji boravak u opštini Pećinci čini dinamičnim, zanimljivim i posebnim. Tako je bilo na 40.

Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 22. do 25. februara, gde se tradicionalno ova opština predstavlja sa sedam drugih, na zajedničkom štandu pod nazivom „Divan je kićeni Srem“. Pored već pomenutih lokaliteta na kojima je dosta urađeno na podizanju kvaliteta turističke ponude, poslednjih godina TOO Pećinci intenzivno radi na promociji „Turističke rute kroz opštinu Pećinci“ u okviru koje se obilazi Muzej hleba u Pećincima, replika tradicionalne Svinjarske kolebe u Donjem Tovarniku, najstarija kuća u ovom delu Srema sa kraj XVIII veka, tzv. Aksentijev kućerak u Ogaru, biser opštine SRP Obedska bara kraj sela Obreža, najlepše sremsko selo - Kupinovo i stari grad Kupinik, koji je početkom XV veka despot Stefan Lazarević dobio od Mađara, a koji nasleđuje Đurađ Branković i do konačnog pada despotovine i razaranja samog Kupinika 1521., u rukama je despotske porodice Branković. U njemu su stolovali legendarni Zmaj Ognjeni Vuk, despotica Angelina sa sinovima Đorđem i Jovanom i poslednji despot Stefan Berislavić. Prema rečima direktorke TOO Pećinci, gospođe Ljubice Bošković, opština Pećinci ima 15 naseljenih mesta i u svakom mogućnost nešto da ponudi, što se zahvaljujući podršci lokalne samouprave, na terenu i sprovodi. Tako će ove godine dva lokaliteta biti upotpunjena novim sadržajima: u Etno kući u Ogaru za decu je planirana izgradnja zabavnog parka, i to od prirodnog materijala - drveta, a između Etno kuće u Kupinovu do Obedske bare goste će prevoziti električni mini bus, što će ovu destinaciju učiniti atraktivijom, ne samo kada su u pitanju đačke ekskurzije.
Gospođa Bošković je istakla da ova ruta povezuje najseverniju i najjužniju tačku opštine, odnosno Pećince i Kupinovo, i posebno ističe sve brojnija udruženja žena, koja raznoraznim aktivnostima umnogome doprinose razvoju svojih mesta. - Zadovoljni smo prošlogodišnjim rezultatima sa turističkog aspekta, jer sve što smo planirali smo ispunilo. I dalje promovišemo „Turističku rutu kroz opštinu Pećinci“, ne samo što smatramo da je izuzetno interesantna, edukativna i dinamična, o čemu govori veliki broj pre svega školskih ekskurzija, već zato što se trudimo da svake godine dodamo neki novi sadržaj, pa oni koji su tom rutom prošli prošle godine, biće iznenađeni novom ponudom ove. Međutim, ove godine TOO Pečinci akcenat je stavila na manifestacije koje će svakako povećati broj dolazaka posetilaca u opštinu. Kada govorimo o najznačajnijim manifestacijama, danas već tradicionalnim, svakako je najatraktivnija Regata Majke Angeline, zatim Likovna kolonija u Kupinovu, Gibanicijada u Ašanji, Fijakerijada u Pećincima. Iznedrili smo i neke nove, kao što su Kuruzovina fest u Ogaru i Dana zmajeva u Kupinovu, koja će se ove godine održati po prvi put u cilju promocije poslednje srpske srednjovekovne prestonice - grada Kupinika. Želimo da ovom značajnom lokalitetu na neki način udahnemo život pred obeležavanje 500 godina od njegovog razaranja koje planiramo za 2021. godinu. Mi kažemo da je, ne pet, već četiri minuta do dvanaest da učinimo nešto za Kupinik, grad - utvrđenje za koje je vezano ime Zmaj Ognjena Vuka, junaka mnogih narodnih pesama, viteza reda Zmaja, saborca Janka Hunjadija i Vlada Cepeša - Drakule - izjavila je Ljubica Bošković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com