Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ljubica Bertović: Top destinacija - Palić, uređen i sa brojnim sadržajima očekuje turiste

Ljubica Bertović: Top destinacija - Palić, uređen i sa brojnim sadržajima očekuje turiste

  • PDF

Razvoj turizma na Paliću definisan je Master planom kojim je ova destinacija uvrštena među top 10 destinacija u Srbiji. D.O.O. „Park Palić“, preduzeće koje je upravljač turističkog prostora Palić, a ujedno i partner i servis za sve investitore zainteresovane za ulaganje u Master planom predviđene projekte, radi sve kako bi tu poziciju opravdao i zadržao.

Ljubica Bertović, rukovodilac sektora za održavanje, investicije i razvoj D.O.O. „Park Palić“ ističe da je u protekloj 2017. godini ovo preduzeće realizovalo nekoliko projekata u koje su uložena sredstva dobijena od resornog ministarstva i od Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine: rekonstruisan je istočni deo Velike terase, infrastrukturnog objekta značajnog za razvoj kongresnog turizma. Ovaj objekat je izgrađen 1912. godine po projektu poznatih mađarskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba. Velika terasa, najveći objekat u stilu secesije na Paliću, posle tačno jednog veka, postaje najznačajniji kongresni centar u okruženju. Raspolaže Velikom i VIP salom, i Salom za sastanke, maksimalnih kapaciteta 360 sedećih mesta, namenjenim za održavanje kongresa, konferencija, sastanaka, ali i raznih izložbi, manifestacija i performansa. Takođe, sredstva su uložena u uređenje i urbano opremanje Velikog parka, začetog sredinom XIX veka. U prethodnoj godini izvršeni su radovi na postavljanju klinker ploča na pešačkim i biciklističkim stazama. Rekonstruisan je bazen sa termomineralnom - lekovitom vodom, koji opravdava mesto Palića kao banjskog centra, gde se turistima, pored rekreativno-sportskih aktivnosti, nudi i zdravstveni aspekt boravka.
Na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, „Park Palić“ je na štandu Turističke organizacije Subotice izašao sa bogatom ponudom manifestacija koja se tokom cele godine održavaju u Velikom parku, duž pešačke staze kraj jezera. - Za ovu godinu Grad Subotica je izdvojio 55,3 miliona dinara za nastavak radova na Paliću, i osim uređenja parka i šetališta, predviđena je sanacija drvenog mola na Muškom štrandu, izgradnja tornja za veslače na istočnoj obali Palićkog jezera, kao osnov za pokretanje i razvoj sportskog turizma. Planiran je i nastavak radova na rekonstrukciji Letnje pozornice, jednog od zaštitnih znakova Palića, izgrađena od neobrađenog prirodnog rumenog kamena iz Rakovca sa Fruške gore, i svečano otvorene operom “Prodana nevesta” 30. juna 1950.. Godinu dana kasnije na ulazu je postavljena skulptura boginje Talije, muze zaštitnice pozornišne umetnosti. Značaj ovog objekta autentičnog izgleda je nemerljiva s obzirom da je on centar svih kulturnih događanja na Paliću. Ove godine u tom prostoru, od 16 - 20. jula biće održan 25. Festival evropskog filma. To je samo jedna od 44 manifestacija u organizaciji i suorganizaciji „Park Palić“ - istakla je Ljubica Bertović. Među najznačajnije događaje izdvajaja se Prvomajski uranak, koji dočekuje goste po 35. put i za razliku od drugih, traje od 28. aprila do 02. maja; na festivalu za najmlađe „Pozorištance u šumi“ (15 - 17. juna) biće prikazane četiri predstave i mnoštvo edukativnih i zabavnih radionica; Berbanski dani proslavljaju berbu grožđa i svih plodova koji dospevaju početkom jeseni, itd. Pored ovih dugovečnih, na Paliću je prošle godine po prvi put održan Vinski maraton. U planu je dosta koncerata, programa, seminara i daljih dešavanja u Kongresnom centru i Velikoj terasi, a detaljnije informacije o ovim manifestacijama mogu se naći na oficijelnom sajtu: www.park-palic.rs. - Ove godine Vinski maraton je zakazan za 22. septembar. Bili smo zadovoljni odzivom i učesnika i posetilaca koji su ispratili dešavanje prošle godine, prvog takvog u Srbiji. Nadam se da će broj onih koji će pratiti ovogodišnju manifestaciju biti još veći - rekla je Ljubica Bertović i dodala da je ovaj kraj, s obzirom na prirodne darove, bogat vinom i ribom, i zato treba izdvojiti Palićke vinske svečanosti, nastale u slavu vina i Svetog Urbana, zaštitnika vinara i vinogradara u Subotičko - horgoškoj peščari. Jednodnevna manifestacija - Palićke vinske svečanosti iznedrila je jednu drugu manifestaciju, Zlatni kotlić Palića, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, i istovremeno će biti održane u subotu 26. maja, na obali jezera kod Ženskog štranda.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com