Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dragica Samardžić: Udruživanje radi pospešivanja razvoja poljoprivrede

Dragica Samardžić: Udruživanje radi pospešivanja razvoja poljoprivrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Privredna komora Vojvodine (PKV), zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumrstvo i Privrednom komorom Srbije učestvovala je na panel diskusiji „Slatko i slano, domaće ili strano“, koji je održan na Kopaoniku u okviru „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, u organizaciji Udruženja „Interfest“.

Dragica Samadžić, viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV, istakla je da je jedna od veoma značajnih aktivnosti PKV, povezivanje privrednih subjekata u regionu, u okviru kojih su potpisani sporazumi o saradnji sa privrednim komorama u Aradu, Temišvaru, Budimpešti, Segedinu, Pečuju, Republike Srpske, Crne Gore. Ona je najavila da će u narednom periodu biti organizovane posete privrednika sajmovima vina u Veroni, turizma u Zagrebu, Jadranskom sajmu u Budvi, kao i prezentacija konkretnih segmenata vojvođanske turističke ponude u Sofiji.
- To su sve tržišta na koje vodimo naše proizvođače, organizujemo poslovne forume, bilateralne susrete, njihove promocije. Mislimo da je velika šansa naših proizvođača hrane upravo u razvoju tog tradicionalnog načina pripreme. Dokaz toga je sigurno značaj koji je vojvođanska gastronomija zauzela u turističkoj ponudi Vojvodine, jer Srbija ja postala jedan brend poznat po dobroj kuhinji, ukusima i mirisima hrane koja je pripremnjena na tradicionalan način. Mi pokušavamo da taj segment i dalje razvijamo pružajući punu podršku takvim proizvođačima. Pored toga, počeli smo aktivnosti na polju sektorskog povezivanja, jer smatramo da je udruživanje na nivou sektora jako bitno. Na taj način oni uspevaju struktovno da na što bolji način predstave svoje interese, kako bismo mi, u okviru naših aktivnosti, štitili njihove itnerese i u pregovorima sa državom, sa Pokrajinskom vladom, sa kojom imamo jako dobru saradnju, pokušali da doprinesemo razvoju tog sektor - istakla je Dragica Samardžić.
Milenko Jovanović iz porodične kompanije za preradu suhomesnatih proizvoda „But&Co“ iz Srema, jedine koja je ušla u proces dobijanja licence ovlašćenog proizvođača sremskog kulena od vremena registracije geografskog porekla pa do danas, je diskutuju rekao: - Naša primarna potreba trenutno je da mi, mali privrednici, dobijemo institucionalnu podršku kada je udruživanje u pitanju, a naročito u okviru nastupa na inostranim tržištima, jer su izlagački prostori na međunarodnim sajmovima izuzetno skupi, te da nas tu podrže država, privredne komore oko zajedničkog nastupa na inostranim tržištima generalno.
Organizatori manifestacije istakli su da je svakako jedan od ciljeva da se privrednici koji učestvuju u „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, upoznaju sa merama podrške, sa svim što im doprinosi da poboljšaju kvalitet svog proizvoda, način na koji ga mogu bolje prezentovati, čime bi postali konkurentniji na tržištu, kako domaćem, tako i inostranom.
Jovana Apić, PR


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com