Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ana Marković: Valjevo je grad prošlosti i budućnosti

Ana Marković: Valjevo je grad prošlosti i budućnosti

  • PDF

      - Ako kažemo da je u periodu od januara do decembra 2017. godine na Divčibarama ostvareno 153.350 noćenja Turistička organizacija Valjevo može da bude zadovoljna. Tokom minule 2017. realizovano je nekoliko projekata, finansiranih od strane Ministarstva tgovine, turizma i telekomunikacija, koji se odnose na unapređenje turističkog sadržaja na Divčibarama: izgrađen je zabavno-turistički park, turističkom singalizacijom opremnljeno je 90 km biciklističkih i pešačkih staza, postavljene su table, premošćeno par rečica, a sve u cilju unapređenja turizma na ovoj planini. U ovoj godini nas očekuju neki novi projekti vezani za Divčibare i grad Valjevo - istakla je Ana Marković, direktorica TO Valjevo, u intervjuu za portal TOPSRBIJA.

      Tokom četvorodnevne manifestacije 40. Međunarodnog sajma turizam u Beogradu, sajamskoj publici ponuđeni su interesantni sadržaji - atraktivni izleti na Gradac, jednu od najčistijih reka u Srbiji, sa vodenicom u kojoj turisti mogu da vide kako vodeničar melje brašno; Petničko jezero i sportsko-rekreativni centar „Petnica“ sa otvorenim bazenom i terenima za rekreaciju. Tu je i Istraživački centar Petnica, a planira se rekonstrukcija Petničke pećine poznate po podzemnim kanalima, dvoranama, podzemnom rekom i jezerom, retkim biljnim i životinjskim svetom. U ponudi je i poseta Galeriji Ljube Popovića.                            
      Valjevo je jedno od nastarijih gradskih naselja u Srbiji. Njegova istorija duža od šest vekova sačuvana je u preko 25 hiljada eksponata u Narodnom muzeju Valjeva. Muselimov konak, najstarija sačuvana zgrada u Valjevu, izgrađena je krajem XVIII veka za potrebe Muselima, turskog upravnika Valjevske nahije. Iz njegovog podruma izvedeni su na gubilište Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović 1804. godine. U XIX veku, nikao je Tešnjar, jedinstvena gradska celina u kojoj su osim kafana bile nanizane zanatske radnje abadžija, ćurčija, bojadžija, kovača, opančara... Glavna ulica širine jedva šest metara, stešnjena između obale Kolubare i padine brega, verovatno je kumovala njegovom imenu. Ovde se održava najpoznatiji valjevski letnji festival - Tešnjarske večeri, svakog avgusta od 1987. godine. U vreme Prvog svetskog rata, grad na Kolubari je imao oko 3.600 stanovnika, a u jednom trenutku u njemu je bilo 15.685 ranjenika, smeštenih u 30 objekata, kuća, škola i kafana, za čije živote se borilo 26 umesto 150 lekara, umesto potrebnih 150. Grad pretvoren u najveću ratnu bolnicu u Prvom svetkom ratu, postao je simbolom stradanja.                                                                                            
      U jednoj od prvih gimnazija u Srba - Valjevskoj gimnaziji (1870.), učili su vladika Nikolaj Velimirović, Desanka Maksimović, Matija Bećković, Ljuba Popović i mnogi drugi.                              
      U okolini Valjeva osim Divčibara, turisti mogu posetiti prirodnu atrakciju valjevskog kraja - Taorska vrela, čije su fotografije krasile turističke brošure u bivšoj Jugoslaviji. Sedamdesetih godina prošlog veka izvori su kaptirani, a vodenice devastirane. Vredno stanovništvo Donjeg Taora skupilo je snagu i volju i uz pomoć ljudi koji vole Kosijerić i Valjevo, krenulo je u veliku akciju obnavljanja Taorskih vodenica.                                                                                                                               
      - Možemo reći da je Valjevo grad bogate kulture, tradicije, istorije, svakako i grad budućnosti. Vezali smo tradicionalni i moderni izgled grada, brojnim turistima osim navedenih sadržaja, možemo da ponudimo i raskošni gasto doživljaj, trudimo se da permanentno unapređujemo smeštajne kapacitete - naglasila je direktorica i pozvala sve koji čitaju ove redove, na privredno-turističku manifestaciju "Povlenska sremušijada" na kojoj se gosti i meštani nadmeću u pripremi specijaliteta od te zdrave i aromatične biljke. Sa najviše valjevske planine, Povlena, najlepši je pogled prema Donjem Taoru, najzabačenijem valjevskom selu. U njemu meštani 13. maja po četvrti put priređuju feštu u čast sremuša, koji nazivaju i divljim belim lukom, čudesnoj biljci koje na Povlenu ima u izobilju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com