Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Siniša Spasojević: Bajina Bašta, manifestacije, priroda, ljudi...

Siniša Spasojević: Bajina Bašta, manifestacije, priroda, ljudi...

  • PDF

Poslednjih nekoliko godina Sportsko turistički centar Bajina Bašta na svom predstavljanju na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu okuplja sve turističke subjekte predstavljajući bogatu ponudu destinacija Tara - Drina - Bajina Bašta. U fokusu 40. Sajma turizma bila je Drinska regata, turističko-rekreativna manifestacija koja svake godine vraća sećanje na splavare koji su na svojim splavovima na razmeđi XIX i XX veka savladivali talase ćudljive Drine.

Ove godine 25. po redu, biće održana od 18. do 22. jula, sa spustom 21. jula. Osim dela programa, na Sajmu su predstavljene oficijelne majice manifestacije i promo video. Siniša Spasojević, rukovodilac službe za turizam STC Bajina Bašta, ističe i sve značajniji Bašta fest - internacionalni festival kratkog igranog filma, takmičarskog karaktera koji je za kratko vreme stekao vernu publiku iz celog sveta. Osim glavnog i edukativnog programa svako veče se organizuje bogat muzički sadržaj, sve vreme trajanja festivala, zakazan za kraj juna, početak jula. O njegovom značaju govore i gosti festivala, poznata imena iz sveta filma, kao što su Dragan Bjelogrlić, Sergej Trifunović, Hristina Popović i drugi. Prema rečima gospodina Spasojevića, Bajina Bašta ima veliki potencijal za aktivan odmor:
- Planina Tara je zbog svojih odlika, ali i veličine prostra koji obuhvata, idelano mesto za pešačenje, biciklizam, planinarenje, jahanje po uređenim terenima na kojima je postavljena singalizacija. Na Drini se, tradicionalno, splavari i peca, kao i na jezeru Perućac i jezeru Zaovine. Osim toga, STC gazduje na sedam hektara u okviru kojih se nalaze fudbalski teren, teren sa veštačkom travom, sportska hala sa vrhunskim uslovima, igralište za male sportove na otvorenom. Ceo kompleks je ušuškan u centru grada, idealan za pripreme sportista. Tara je sama po sebi prava adresa za odmor i rekreaciju, kako za vrhunske sportiste i planinare, tako i za rekreativce i zaljubljenike u prirodu - kaže gospodin Spasojević. Želja za promocijom prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti regije zapadne Srbije i Višegrada, osmislila je novi turistički proizvod - Čarobni turistički prsten, jedinstvenu kružnu turu koja obuhvata putovanje prugom uskog koloseka „Šarganskom osmicom“, posetu Drvengradu u Mokroj Gori, obilazak NP „Tara“ i Bajine Bašte. Potom sledi plovidba turističkim brodom jezerom Perućac i kanjonom reke Drine, obilazak Višegrada, mosta Mehmed-paše Sokolovića i Andrićgrada. Bajnobaštanski voćarski region smešten na obroncima planina Povlena i Tare, i viševekovno znanje vrednih domaćina, zaslužni su za proizvodnju najboljih rakija, od kojih se ističu tri vrhunske: „BB Klekovača“ je najstarija postojeća srpska destilerija, čuvena po klekovači (šljivovici sa dodatkom lekovitih bobica kleke), autentičnoj rakiji ovog kraja. Degustaciona sala ove destilerije podignuta je po ugledu na najbolje vinske podrume, posebno popularna kod slovenačkih turista; Stara „Sokolova“ nastala je na viševekovnoj tradiciji porodice Bogdanović - Krivajci iz sela Kostojevići, gde je davne 1830., kovač Sava Bogdanović, pažljivim odabirom starih autohtonih sorti šljiva stvorio porodičnu ljubav koja se sedam genaracija prenosi sa kolena na koleno; „Stara pesma“, destilerija porodice Ilić iz sela Pepelj, na obroncima Tare, proizvodi rakiju za koju kažu da je pitkija, raspevanija i aromatičnija od drugih.
U Bajinu Baštu u sve ećem broju dolaze kineski turisti. Ovu destinaciju posećuju tokom cele godine, a Kućicu na Drini i reku Vrelo smatraju najvećim atrakcijama.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com