Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Petoro PMF veličanstvenih osvojilo medalje na prestižnom gastro takmičenju u Istanbulu

Petoro PMF veličanstvenih osvojilo medalje na prestižnom gastro takmičenju u Istanbulu

  • PDF

Sa 16. Internacionalnog skupa gastronomije u Istanbulu, od 22. - 25. februara, u organizaciji Gastronomske federacije Turske i Svetske kulinarske asocijacije (WACS), petoro studenata i nastavnika sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijestvo Prirodno-matematičkog fakultetaUuniverziteta u Novom Sadu, u konkurenciji 2.100 takmičara, iz Japana, Koreja, Italije, Slovenije, Nemačke, Kine, Poljske, Češke, Ujedinjenih Emirata, Makedonije, Pakistana, Malte, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mongolije..., ukupno 30 zemalja sveta, u 75 kategorija, vratili su se sa dva zlatna i tri srebrna odličja.

Marku Aćimoviću je specijalnost priprema jela od ribe i morskih plodova, a prvo mesto je osvojio u kategoriji pasta u konkurenciji 40 učesnika. Za ovu priliku master student kulinarstva, takmičeći se u seniorskoj konkurenciji, pripremao je torteline sa gljivama.
- Imao sam želju da napravim nešto od mesa, a gljive su mi se učinile prigodnom zamenom. Zatim sam imao u planu jelo samo sa gljivama, a onda su se tu našle i špargle, paštrnak - objašnjava Marko Aćimović i veruje da će ova nagrada dati težinu njegovom CV-u. Ovo takmičenje smatra ogromnim iskustvom za njegov dalji rad, kojim se intenzivno bavi dve - tri godine. Cilj mu je da svoje znanje i veštine iskuša u jednom od reprezentativnih restorana u inostranstvu, gde je gastro scena daleko ozbiljnija nego u Srbiji. Ono što najviše ceni kod sebe je trud da svako njegovo jelo bude za medalju.
Maja Banjac, student doktorskih studija, takođe osvajač zlatne medalje u kategoriji seniora/testenina, pripremila je tarteline koje je punila sa tri vrste sira, jedno od smokve, sa pistaćima i kruškom u sosu od belog vina aromatizovanim smokvom, i čipsom od rukole. Ovaj recept predstavljao je avanturu zbog kombinacije hrane i vina:
- Gastroenološka priča je jako izazovna i traži mnogo znanja da se napravi odgovarajući sklad hrane i vina. Duži vremenski period sam provela „igrajući“ se uparivanja odgovarajuće namirnice i vina kako bi dobila željenu kombinaciju za ovo jelo. Za ovu priliku bilo je potrebno da hranu i vino uparujem tokom toplotne obrade, što je iziskivalo i primenu posebnih metoda - kaže naša sagovornica i toplo preporučuje lokalna vina jer njihovim konzumiranjem doprinosimo njihovoj afirmaciji, uverena da u budućnosti može da se napravi ozbiljna gastroenološka priča u ovom regionu. Goran Radivojević, MSc nastavnik veština ponosan je na odličja koje njegovi puleni osvajaju, i smatra uspehom kada su njihova sjajnija od njegovih. Kaže da je zadovoljan rezultatima koje PMF postiže poslednjih godina, kada je ovaj segment u pitanju, i to objašnjava zdravim odnosom nastavk - učenik.
- Ova takmičenja nemaju za cilj samo da se nešto osvoji, već da se što više nauči. Ovo iskustvo je za njih nenadomestivo, upoznavanje sa drugim kuvarima, poslodovcima, dobijajanje podstreka, šire krug poznanika i i kada završe fakultet imaju mnogo veći izbor za zapošljavanje, nego što bi imali da im ovo nije omogućeno. Mi imamo korektnu saradnju sa velikim brojem objektara u Novom Sadu i šire. Postoji jedan broj dobrih hotela i restorana, ali nažalost ima i onih lošijih, a nama je cilj da adekvatnim obučavanjem i osposobljavanjem studenata u narednih pet - deset godina napravimo viši kvalitet koji će pomoći razvoju gastronimije, a time i turizma u Novom Sadu. Studentkinja četvrte godine gastronomije Maja Šimunovački kaže da je u Turskoj slična situacija kao kod nas. Ima mesta na kojima je hrana odlična, i onih na kojima nije, utisci su podeljeni.
- Što se tiče mojeg rezultata zadovoljna sam srebrnom medaljom, ali uvek može bolje. Spremala sam jelo od mesa sa pireom od povrća. Za takmičenje smo se pripremali u Hotelu „Park“, sedam dana intenzivno. Bilo je dosta naporno, iz razloga što smo eksperimentisali sa namirnicama ne bi li došli do ukusa kojim bi bili zadovoljni: da svaka namirnica za sebe bude ukusna i da se uklopi u zalogaju sa ostalim namirnicama. Trudili smo se da damo sve od sebe - objašnjavae Maja Šimunovički. - Kuvarstvo se ne smatra lakim poslom i možda je to odgovor na pitanje zašto je više muškaraca šefova kuhunja nego žena. Ne bih potcenio žene šefove. Ima ih vrhunskih i sa tom „niti“ koja nekima od nas nedostaje - objašnjava Miloš Kuzmanović, student četvrte godine. U Istabulu se takmičio u kategoriji jela od mesa. Pripremao je za tu priliku rolovan pileći batak i osvojio srebrnu medalju.
- Pre svega moram da kažem da mi je čast što sam jedan od studenata koji je zaslužio da se nađe na jednom takvom međunarodnom skupu. Ovo je za mene ogromno iskustvo i biti deo priče sa više hiljada učesnika iz 30 zemalja sveta, videti dosta dobrih radova na koje možete da se ugledate, pored onih loših, velika je stvar za dalju karijeri - dodaje Miloši Kuzmanović. Studenti četvrte godine, Goran Gašparovski i Nemanja Stevanović sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a Univerziteta u Novom Sadu već ove nedelje, na poziv Univerziteta iz Budimpešte, učestvovaće na takmičenju koje podržava prestižna Kulnarska akademija iz Pariza. Tema takmičenja će biti čuvanje održivosti plodova okeana i morskog sveta i pripremanje jela od školjki, rakova, riba... Priprema za to takmičenje podrazumevala je slanje aplikacija, i njihovo odobrenje stručnog žiria. Obe aplikacije studenata PMF-a su prihvaćene, pa će se dvojica predstavnika iz Srbije naći među kolegama iz 20 zemalja, u ekipi koja će braniti boje istočne i zapadne Evrope, protiv tima severne i južne.
Petoro veličanstvenih iz Istanbula svojim kolegama žele da bar jedan od njih „napadne“ najsjajnije odličje.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com