Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA But&Co proizvodi od mesa sa zaštićenim geografskim poreklom

But&Co proizvodi od mesa sa zaštićenim geografskim poreklom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Mala porodična kompanija „But&Co“, Laćarak, Sremska Mitrovica, koju vode Branislav i Milenko Jovanović, prva je kompanija koja će dobiti sertifikat koji joj daje pravo da proizvodi proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom pod nazivom „Sremski kulen”. Samim tim, „But&Co“ će biti prva kompanija koja će proizvoditi proizvod od mesa tog tipa sa zaštićenim geografskim poreklom.

- Proces sertifikacije je dosta dug i komplikovan, a prvenstveno skup. Imajući u vidu da je naša kompanija prva koja radi taj vid sertifikacije, susreli smo se sa dosta problema koji su usporili proces sertifikacije, ali verujemo da bi sertifikat zvanično trebalo da dobijemo kroz narednih mesec dana. Naravno, nikako ne možemo, a da ne pomenemo sredstva Pokrajinske vlade, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koja smo dobili kao podsticaj za sertifikaciju i to polovinu od ukupne sume potrebne za dobijanje sertifikata na godišnjem nivou - istakao je Branislav Jovanović, „But&Co“.
Oznaka geografskog porekla bitna je koliko za kupce koliko i za proizvođače. Kupcima je to dodatna garancija da je to zaista domaći proizvod proizveden na određenom geografskom području, dok je proizvođačima ta markica simbol kojim se razlikuju od drugih sličnih, a pritom ne sertifikovanih proizvoda na tržištu.
„But&Co“ je mala porodična kompanija, koja se već generacijama bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda na tradicionalan način. Imaju u potpunosti zatvoren ciklus proizvodnje, pa na taj način u potpunosti mogu da garantuju za kvalitet sirovine potrebne za proizvodnju vrhunskog suvog mesa.
- Posedujemo oko 100 hektara zemlje, gde uzgajamo između 95 i 97 odsto hrane potrebne za životinje na našoj farmi, a farma je kapaciteta od 1500 do 1800 tovljenika na godišnjem nivou. Upravo meso tih svinja, sa naše farme, koristimo u proizvodnji tako da imamo sirovinu vrhunskog kvaliteta, što je ujedno i najbitnije da biste dobili kvalitetan finalni proizvod - rekao je Jovanović.
Na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, održanom u maju 2017. godine, „But&Co“ iz Laćarka je postigao izuzetno zapažene rezultate u kategoriji meso i proizvodi od mesa. „Sremska šunka But&Co“ osvajila je najviše priznanje - Veliku zlatnu medalju i zlatnu plaketu Novosadskog sajma kao najbolji proizvod u grupi, „Sremski kulen“ je osvajio zlatnu medalju, a „Sremska kobasica“ bronzanu. Osvojivši pomenuta priznanja, But&Co“ je postao apsolutni šampion Sajma u kategoriji meso i proizvodi od mesa.
Jovanovićima su ova priznanja bila podsticaj i ohrabrenje da nastave da proizvode samo vrhunsko suvo meso, namerni da „Sremskom kulenu“, „Sremskoj kobasici“ i „Sremskoj šunki“, vrate epitet dragulja Srema. Sa tako zaokruženim ciklusom i takvom mladalačkom energijom, „But&Co“ jedinstven je na našem tržištu, naročito jer su svi proizvodi proizvedeni na tradicionalan način, bez upotrebe aditiva, već isključivo uz korišćenje organske hrane i proizvodnji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com