Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna komora Vojvodine unapređuje međuregionalnu saradnju

Privredna komora Vojvodine unapređuje međuregionalnu saradnju

  • PDF

Vojvođanska delegacija na čelu sa predsednikom Privredne komore vojvodine (PKV) Boškom Vučurevićem i direktorom Razvojne agencije Vojvodine Nikolom Žeželjem u četvrtak, 15. marta 2018. godine boravila je u jednodnevnoj poseti Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje za međunarodnu i regionalnu saradnju u Osijeku.

Delegaciju su dočekali predsednik Uprave Regionalne razvojne agenciji Slavonije i Baranje za međunarodnu i regionalnu saradnju dr sc. Stjepan Ribić sa saradnicom koordinatorom projekata Ivanom Jurić, kao i predsednikom Hrvatske gospodarske komore Zoranom Kovačevićem.
Tema sastanka bilo je unapređenje privredne saradnje između AP Vojvodine i Osiječko-baranjske županije, s obzirom na komplementarnost privrede i udaljenost ova dva regiona. Prvi korak u pospešivanju pomenute institucionalne saradnje biće organizovanje privrednog foruma za privrednike ovih regiona u Privrednoj komori Vojvodine. Predsednik Vučurević pozvao je domaćine na naredni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, a direktor Žeželj na sledeće Dane dobavljača 2018.
Vučurević je istakao da je najveća vrednost izvoza AP Vojvodine u Hrvatsku zabeležena 2017. godine kada je izvezeno robe u vrednosti od 192,1 miliona evra, dok je najveća vrednost uvoza iz Hrvatske zabeležena 2015. godine kada je ostvaren uvoz u vrednosti 157,5 miliona evra.
Direktor Žeželj naglasio je da i RAV usmerava svoje aktivnosti pre svega na razvoj domaće privrede, sa akcentom na mala i srednja preduzeća, jer kako kaže, ideja je da se oni uvežu u lance dobavljača, kako bi se na taj način ojačali, a sa druge strane RAV je tu da, zajedno sa Pokrajinskom vladom i pokrajinskim fondovima, finansijski podrži njihov razvoj. Dodao je da je potrebno formirati veliko tržište malih proizvođača.
Prema rečima domaćina, zajedno sa institucijama u AP Vojvodini implementirano je 50 zajedničkih projekata u ukupnoj vrednosti od 32 miliona evra, u okviru IPA programa prekogranične saradnje. Regionalna razvojna agenciji Slavonije i Baranje za međunarodnu i regionalnu saradnju osnovana je 2005. godine, koja se radi na stvaranju lokalnih, prekograničnih i međunarodnih mreža, posreduje u saradnji s nacionalnim i međunarodnim finansijskim institucijama, privlači direktne strane investicije, pruža tehničku pomoć lokalnim institucijama u izradi projektnih predloga za finansiranje kroz fondove Evropske unije.

Tekst i foto: Jovana Apić, PR
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com