Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF otvara IPA projekat - VoBaNISTA

PMF otvara IPA projekat - VoBaNISTA

  • PDF

Projekat pod nazivom „Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija“ - VoBaNISTA , koji se realizuje u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, biće zvanično otvoren na konferenciji u četvrtak, 22. marta 2018. godine, sa početkom u 11 časova, u Klubu nastavnika na 2. spratu Departmana za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovića 4.

Predvođen Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, projekat okuplja naučne saradnike i profesore sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članove astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, u cilju korišćenja netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona.
Projekat će biti realizovan putem konstrukcije jedinstvene mobilne opservatorije koja će turistima omogućiti posmatranja astronomskih objekata kakvi su planete, zvezdana jata i galaksije, kao i pojava na našoj matičnoj zvezdi Suncu, prvenstveno sa područja zaštićenih prirodnih rezervata, ali i iz gradskih sredina. Ovo će podrazumevati saradnju sa turističkim organizacijama i učešće u festivalima i drugim događajima koji imaju turistički značaj u ovom regionu. Biće realizovane i radionice koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja, kao i astronomski kampovi na Fruškoj gori.
Koordinator i supervizor projekta je Kristina Bikit Šreder.
Informacije o projektu: www.interreg-ipa-husrb.com, i na www.facebook.com/vobanista
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com