Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Vikend u prirodi sa UG Pečurka Krupanj

Vikend u prirodi sa UG Pečurka Krupanj

  • PDF

Na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, na štandu Turističko-sportske organizacije opštine Krupanj, predstavilo se Udruženje građana „Pečurka“ ( Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ) i ljubiteljima prirode i gljiva ponudilo jedinstven VIKEND U PRIRODI. Predsednik Udruženja, gospodin Dragan Grujić objašnjava da Udruženje, osnovano 2006. godine i član MGSS, raspolaže smeštajnim kapacitetima i pruža mogućnost organizovanog boravka u pirodi uz prikupljanje jestivih vrsta gljiva.

Na sajamskoj manifestaciji podeljeno je mnoštvo flajera - pozivnica svima koji poznaju ili ne poznaju gljive, da mogu da dođu na gljivarski vikend u grad izuzetne okoline i sa velikim izborom gljiva. Ova praksa zaživeće već u maju, a ko se odluči da provede vikend u Krupnju imaće obezbeđen smeštaj, branje gljiva na terenu pod stručnim vođstvom nekog od članova UG sa sertifikatom GLJIVAR, a isto tako mogućnost zdravog načina pripreme gljive. - Tajanstveni svet gljiva, brojnost vrsta, prelepi tereni, mogućnost aktivnog boravka u prirodi u sakupljanju jestivih vrsta i sticanje novih znanja, razlog su da ljubitelji prirode i gljiva posete Krupanj i budu gosti UG „Pečurka“ - poručuje gospodin Grujić. Na Sajmu je UG "Pečurka" promovisalo svoju najveću manifestaciju "Plodovi Rađevine" koja će biti održana 21. oktobra 2018. godine u Krupnju. Međutim, aktivnosti ovog Udruženja, poslednje tri godine počinju s prolećem i organizovanjem „Male škole gljivarstva“ za učenike petog i šestog razreda osnovne škole iz ovog mesta. - Većini od njih ovo je bila prva prilika da traže gljive u prirodi, onda i da ih probaju, i isto tako prvi put da probaju salatu od sremuša. Dovoljno je da kažem da su bili oduševljeni i rekli da je to mnogo bolje od hamburgera. Ove godine smo imali problem, jer oni koji su bili prošle izrazili su želju da se druže sa nama ponovo. Jako je lepo i zahvalno raditi sa decom. Zato, UG „Pečurka“ planira da proširi saradnju i sa nastavnicima, da znanja koja uče u okviru predmeta Čuvari prirode, u Maloj školi gljivarenja, dopunu praktičnim znanjima - objašnjava gospodin Grujić, znajući da sa poukama treba početi što ranije, kako bi se stvorile navike, usvojila osnovna znanja o gljivama i predupredile neželjene posledice. Članica UG „Pečurka“, Beograđanka Dragana Bokan, prisutna je u „Maloj školi gljivarstva“ kao predavač, prijatno iznenađena dečjim interesovanjem i znatiželjom da što više znanja „upiju“. Shodno njihovom uzrastu, trudi se da im prenese praktična znanja i njihovo korišćenje u ishrani.
- Najlepši trenutak doživela sam kada smo se vraćajući sa terena i jedna devojčica samoinicijativno predložila da u okviru odeljenja svako od njih izabere po jednu pečurku koju će opisati, od usvojenih znanja sa predavanja i interneta, da sve to postave na pano i ukrase njihovu učionicu. Drago mi je bilo što sam ih inspirisala da i oni sami nešto preduzmu - rekla je gospođa Bokan. Bez razmišljanja može se konstatovati da je štand TSOO Krupanj, zahvaljujući gljivarima bio jedan od najinteresantnijih, najzdraviji sigurno. Sunčanice izrađene od drveta, majstorski rad gospodina Dragana Grujića, oko kojih su bile poređane teglice sa slatkim od gljiva, mariniranih gljiva, zatim suvi vrganji i proizvodi iz prirode koje retko gde možete da nađete: vino od šipurka, kupinovo vino, razni džemovi domaće izrade bez konzervansa, i sve iz Rađevine. Predstavnici Milološkog saveza Srbije posetili su svoje kolege iz Krupnja. Ovi su pak iskoristili priliku i prof. Branislavu Uzelcu, mentoru-determinatoru MGSS, uručili prigodan poklon - unikatan, izrezbaren gljivarski štap. Posetili su ih i gljivari iz drugih krajeva Srbije s kojima su razgovarali o budućoj saradnji i planovima za 2018.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar