Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ozvaničena saradnja između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Burse u Turskoj

Ozvaničena saradnja između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Burse u Turskoj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Privredna komora Vojvodine (PKV) potpisala je Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Burse u Turskoj u četvrtak, 12. aprila 2018. godine u okviru posete 16. Međunarodnom sajmu građevinarstva, građevinskog materijala, instalacija i opreme za grejanje i ventilacione sisteme, prirodnog gasa. Delegacija PKV, na čelu sa predsednikom PKV Boškom Vučurevićem, na ovom Sajmu predvodi privrednu delegaciju koju čini 20 privrednika iz AP Vojvodine.

Cilj potpisanog Sporazuma jeste podsticanje povećanja robne razmene sa Turskom učvršćivanjem već postojeće saradnje između ove dve regionalne privredne komore, kao i proširenjem postojeće mreže kontakata i stvaranjem novih, odnosno jačanjem postojećih relacija između vojvođanskih i turskih privrednika.
Potpisnice Sporazuma učestvovaće u organizovanju bilateralnih susreta privrednika ova dva regiona podstičući tako nove poslovne mogućnosti, kako za vojvođanske, tako i za turske privrednike. U svrhu promovisanja daljeg razvoja ekonomske saradnje između naše dve zemlje, privredne komore Burse i Vojvodine pružaće uzajamnu podršku prilikom organizovanja različitik privrednih manifestacija.
U 2017. godini, ukupna robna razmena između AP Vojvodine i Turske iznosila je 174,9 miliona evra, čime je premašena vrednost iz 2016. godine za 30,6 odsto. Realizovan je izvoz u iznosu od 55,2 miliona evra (44,5 odsto veći od izvoza u Tursku 2016. godine) dok je na strani uvoza zabeležena vrednost od 119,7 miliona evra (25 odsto veći od uvoza u Tursku 2017. godine). Iako je evidentirano povećanje našeg izvoza u Tursku, robna razmena je i dalje rezultirala deficitom od 64,6 miliona evra. Najdominantnije učešće u izvozu zauzima Sremski okrug, dok je na uvoznoj strani najznačajniji Južnobački okrug.

Jovana Apić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com