Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Noć biologije: Nauka u službi svakodnevnice

Noć biologije: Nauka u službi svakodnevnice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Ove godine, 20. aprila, osmi put za redom, Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univarziteta u Novom Sadu, otvorio je vrata svojih kabineta i laboratorija, i uz angažovanje studenata i asistenata, pod budnim okom njihovih profesora, učinio značajan napor da na edukativan, duhovit i pre svega, zanimljiv način prenesu neki naučni sadržaj posetiocima.

Vanredni profesor na Departmanu za biologiju i ekologiju i rukovodilac marketing tima, dr Olivera Bjelić-Čabrilo, bila je prijatno iznenađena rastom ove manifestacije iz godinu u godinu, kao i brojem od 90 radionica, što je dosadašnji rekord. Raduje je i činjenica da je gotovo polovina sjajnih radionica osmišljena od strane studenata ovog fakulteta, dok su ostale pripremili gosti, kako ih je nazvala kolegama, prijateljima, pre svega srednjoškolci iz Bijeljine, Zrenjanina, novosadskih gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Isidora Sekulić“ i Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“, kao potvrdu da je entuzijazam i ozbiljnost priprema polaznika ovog Departmana podržana i da se širi na druge obrazovne institucije. - Svi se mi ozbiljno zabaljvamo pripremajući manifestaciju i na samom događaju. Temeljne pripreme uticale su da nam svima bude lepo, jer ako nama nije lepo ne može biti lepo ni posetiocima. Okupili smo se svi zajedno oko jedne divne nauke, biologije - ekologije, i tu ne može biti promašaja - kaže dr Olivera Bjelić-Čabrilo.
Noć biologije razume se kao velika šansa da studenti pokažu šta sve znaju, šta su naučili. Od njih su potekle neke nove teme i vidovi druženja. Jer, Noć biologije živi zbog njih. Profesori su tu samo ako nešto „zaškripi“. Svaki učesnik je bio na konsultaciji sa profesorom zaduženim za predmet na koji se odnosi radionica, i time što je publika pokazala veliko interesovanje, zaključak je da su bile dobro osmišljene i da su uspele da privuku i zadrže pažnju. Po mišljenju organizatora ovog događaja, ključna je bila interaktivnost radionica, koje su uključivale posetioce, u smislu njihovog učešća u ekperimentima, postavljanja pitanja i odgovora dežirnih studenata kroz koje su mogli štošta da se nauči.
Cilj ove manifestacije je da privuče što više nastavnika i profesora biologije i pomogne im da prošire svoj način prenošenja znanja. Naša sagovnica ističe da mnogi od njih već rade zanimljive stvari, pa je ovo prilika da i oni deo svog iskustva „ostave“ u ovom hramu znanja. Jer, predavanja eks katedra mogu da se uz malo sredstava, jednostavnih materijala oplemene i utabaju put znanja čineći ga prijemčivijim i trajnijim. Na ovogodišnjoj Noći biologije bile su radionice o čaju, priređena je izložba semenki, upriličeno prepoznavanje biljaka, ukazalo se na zagađenje i invazivne vrste i njihov uticaj na ekosisteme; fiziologija životinja bazirala se na prikazu rada organizma, a studenti ekologije su pokušali da rekonstruišu sliku sveta iz ledenog doba. Zavod za zaštitu prirode poučio je prisutne šta da urade ako ptić ispadne iz gnezda. Održana su dva predavanja: Socijalni pauci i Orao krstaš ili carski orao (Aquila heliaca) posebno interesantan jer se nalazi na grbu Srbije a kojem preti opasnost od nestanka sa naših prostora. Održana je i tribina na temu malih elektrana po Srbiji. Kviz „Spasimo planetu“ osmislili su studenti, a njihovi nastavnici im pomogli da organizuju učesnike - takmičare: učenike šest osnovnih i pet srednjih škola. Iako ova manifestacija, koja se organizuje u kontinuitetu od 2011. godine, bez sumnje doprinosi popularizaciji nauke, PMF-a, odnosno Departman za biologiju i ekologiju prošle godine je uočen slabiji priliv novih studenata. Dr Olivera Bjelić-Čabrilo to objašnjava demografskom slikom i padom nataliteta u perodu od 2000 - 2004. godine što se odražava i na ovaj način. Ona ističe, da je zadatak svih zaposlenih u ovoj visokoobrazovnoj instituciji da na ovaj i razne druge načine privuku što više studenata, koji će poželeti da se oficijelno druže sa ovom divnom naukom. Jer: Biologija je je korisna škola i za nauku i za život. Ne kaže se džabe da je biologija nauka o životu.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.2048662158480600.1073744169.100000105079334&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com