Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kragujevac majskim svečanostima obeležava jubilej

Kragujevac majskim svečanostima obeležava jubilej

  • PDF

Dve stotine godina od postanka prve prestonice moderne Srbije, Kragujevac će proslaviti majskim svečanostima kojima će u Godini jubileja biti obeležen Đurđevdan, Dan grada. Program proslave će početi u četvrtak, 3. maja, i trajaće do kraja meseca, a utvrdili su ga članovi Gradskog veća.

Majske svečanosti biće otvorene 3. maja, u 18 časova, u Kino sali Muzeja „21oktobar“, predavanjem o ciklusu slika „Kragujevac 1941“ Petra Lubarde, koje je naš poznat umetnik poklonio Spomen parku. Iste večeri, u 20 časova, na „Šumadija sajmu“ biće održan i Festval narodne pesme „Dragiša Nedović“ posvećen našem poznatom kompozitoru.
Đurđevdanski susreti književnih klubova, počeće 4. maja, u 16 časova, u prostorijama CZNTK „Abrašević“, a od 4. do 8. maja, u 20 časova, u Teatru će biti održani „Joakimovi dani“, revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca.
U petak i subotu, 4. i 5. maja, na više lokacija u gradu u Dom omladine organizuje „Kragujevački festival uličnih svirača“, na kome nastupaju poznati gradski muzičari na otvorenom, kao i Đurđevdanski folklorni maraton, koji organizuje „Abrašević“. Maraton počinje 5. maja, defileom KUD-ova iz zemlje i inostranstva, od Velikog parka do Trga kod Krsta, gde će nastupiti i prikazati igre svojih krajeva.
Audio vizuelnom prezentacijom novoizgrađenog objekta, 5. maja, u 18 časova, biće otvoren legat našeg poznatog vajara Nikole Koke Jankovića.
Svečana sednica Skupštine grada, biće održana 6. maja u 9.30 časova u zgradi Stare skupštine, gde će biti uručene i Godišnje nagrade, a centralna manifestacija u Godini jubileja biće tradicionalni Đurđevdanski karneval pod nazivom „Kragujevac - moj glavni grad“, sa nekoliko hiljada učesnika. Organizator Karnevala je Gradska turistička organizacija „Kragujevac.
Na Trgu kod Krsta Muzički centar organizuje biće održan Kragujevački simfo - rok na kome će nastupiti Simfonijski orkestar grada Kragujevca, rok bendovi i Jelena Tomašević, a u 22.30 časova počinje vatromet.
U ponedeljak, 7. maja, u 19 časova, počinje i Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, Pozorišta za decu „Kragujevac“.
Autor teksta: Jasmina Marković Milenković
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com