Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA MUZIKA 11. SVETSKI TAMBURICA FEST OD 20. DO 23. JUNA U NOVOM SADU

11. SVETSKI TAMBURICA FEST OD 20. DO 23. JUNA U NOVOM SADU

  • PDF

„Tamburica fest“, najveći svetski festival tamburaške muzike, u svom 11. izdanju ove godine, od 20. do 23. juna, okupiće na ulicama u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi više od 500 učesnika iz Kine, SAD, Rusije, Crne Gore, RS BiH, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Srbije.

Muzička smotra „majstora pera i žice“ sa epitetom najboljeg festivala etno muzike u Evropi, počeće 20. juna u Zmaj Jovinoj ulici tradicionalnom tamburaškom promenadom, svečanim otvaranjem izložbe slika sa ovogodišnje Likovne kolonije i otkrivanjem spomenika Marku Nešiću, jednom od najvećih srpskih kompozitora s kraja 19. i početka prošlog veka, autora više od 200 kompozicija i vođe čuvenog novosadskog tamburaškog orkestra „Neven“.
Glavna muzička dešavanja ovogodišnje „tamburice“ biće održana na Petrovaradinskoj tvrđavi od 21. do 23. juna, gde će u centru pažnje ljubitelja setnog zvuka biti i učesnici revijalnog programa, Kineski nacionalni orkestar, Zvonko Bogdan, Marija Šerifović i Dženan Lončarević.
- Festivalske programe na Petrovaradinskoj tvrđavi u četvrtak, 21. juna, na Svetski dan muzike, otvoriće Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji, s obzirom na to da je najmnogoljudnija država na planeti ovogodišnja zemlja prijatelj „Tamburica festa“. Najvažnije je da nastavljamo našu, jedinstvenu kulturnu misiju na svetskom nivou, da istinski negujemo tradiciju i damo doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Na našem festivalu su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva, izdavaštva - kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala.
Isto veče na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Kineski nacionalni orkestar u jedinstvenom spektaklu, kao i Biseri "Liciderskog srca", najbolji solisti dečje tamburaške muzike i Zvonko Bogdan uz Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine.
U petak i subotu, 22. i 23. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi je takmičarski program u kojem pored malih tamburaških sastava, tambure ukršta i za prestižnu nagradu pobednika „11. Tamburica festa“, nadmeće se čak 14 orkestara.
U petak je u revijalnom delu programa celovečernji koncert Marije Šerifović, pobednice Evrovizije, a u subotu, završne večeri, specijalni gosti su Trio balalajki iz Moskve i Dženan Lončarević sa svojim bendom.
Na “Tamburica festu” je od 2008. godine nastupilo oko 180 orkestara sa svih meridijana, a u njihovom muziciranju uživalo više od 600.000 posetilaca.
Pored umetničkog, “tamburicu”, odlikuje i humanitarni kao i karakter društveno odgovorne manifestacije jer su deca bez roditeljskog staranja iz “Dečjeg sela”, pod patronatom festivala, koji je, takođe, uredio i renovirao čuvenu sat- kulu na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Pres služba Tamburica festa
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com