Wed06232021

Poslednja izmena:09:52:58 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Đurđevdanski folklorni maraton prodefilovao gradom, potom pojedinačnim nastupima KUD-ova oduševio Krgujevčane

Đurđevdanski folklorni maraton prodefilovao gradom, potom pojedinačnim nastupima KUD-ova oduševio Krgujevčane

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Izložbama, književnim susretima, predstavama u čast Joakima Vujića - Joakimovi dani, Međunarodnim lutkarskim festivalom “Zlatna iskra“, brojnim predavanjima, festivalom uličnih svirača, svečanom sednicom Skupštine grada i dr. programima, predviđenim za Majske svečanosti 2018, od 03. do 31. maja, u Kragujevcu će biti obeležene Majske svečanosti. Centralna događanja predviđena su za Đurđevdan - Dan grada Kragujevca, imaće svečaniju notu, pre svega zbog jubileja, dva veka od ustanovljenja grada na Lepenici za prvu prestonicu moderne Srbije knjaza Miloša.

Glavnim dešavanjima prethodile su ne manje atraktivne aktvnosti.
U subotu, 05. maja održan je Đurđevdanski folklorni maraton, na kojem su se, prvo u svečanoj šetnji gradom, potom na centralnoj bini, u tročasnovnom programu predstavili građanima Kragujevca KUD-ovi iz Mostara (BiH), Ohrida (Makedonija), udruženja iz grada domaćina i njegovog okruženja. Đurđevdanski folklorni maraton petu godinu za redom organizuje Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Kragujevac.
Publika je imala priliku da zapeva i zaigra, da vidi i čuje: Dečji folklorni ansambil „Svilen konac“ iz Kragujevca, KUD „Lepenica“ iz Kragujevac, Dečji folklorni ansambal KUD „Stevan Knićanin“ iz Knića, muški i ženski pevački zbor Udruženja građana Krajine „Zora“, drugi izvođaćki folklorni ansambl AFA „Svetozar Marković“ SKC Kragujevac.
Među učesnicima bilo je i Udruženja Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“ iz Kragujevca osnovano pre pet godina, a čine ga žene i devojke, čiji su preci rođeni na prostorima Hrvatske, BiH ili Šumadije; KUD „Dukati“ kao najmlađe kragujevačko društvo osnovano 2008. godine; Ansambl narodnih pesama i igara KUD „Blagaj“ iz Mostara osnovano 1948. godine; pevačka grupa „Arhaika“ pod okriljem CZNTK „Abrašević“ koja je počela sa radom 09. februara 2016. godine. CZNTK „Abrašević“ se predstavio Ansamblom narodnih pesama i igara. Ova institucija ove godine obeležava 113 godina postojanja. Za to vreme njegovi članovi su 1982. godine bili svetski prvaci u Dižonu, višestruki prvaci države, osvajači Zlatnog i Srebrnog opanka, dobitnici Vukove diplome, Ordena zasluga za narod, Diplome Grada Kragujevca i mnogih drugih priznanja. Članovi kragujevačkog „Abraševića“ nastupali su od Portugalije do Rusije, od ledenog Baltičkog mora do tuniskih i palestinskih peščanih dina.
Uspešan nastup imao je i KUD „Ohriđanka“ iz Ohrida. KUD je osnovan 2005. godine i ambasador je makedonske kulture i tradicije u svetu. Ima 150 članova i veoma bogat i reprezentativan umetnički repertoar, a deo toga su prikazali na ovom maratonu.
CZNTK „Abrašević“ je i ovog puta opravdao epitet dobrog domaćina i organizatora Đurđevdanskog folklornog maratona. Publika je bila na nivou zadatka i zdušno pratila sva događanja na bini, a izvođači su bili više nego raspoloženi da pokažu lepotu i raskoš naše tradicionalne narodne pesme i igre.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: www.facebook.com/topsrbija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com