Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Značajan prostor za rast privredne saradnje AP Vojvodine i Crne Gore

Značajan prostor za rast privredne saradnje AP Vojvodine i Crne Gore

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević i potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, mr Milutin Simović, učestvovali su na Poslovnom forumu AP Vojvodina - Crna Gora, održanom u sredu, 16. maja 2018. godine u Privrednoj komori Vojvodine. Obraćajući se učesnicima skupa, Milićević je između ostalog istakao da su veoma stabilni odnosi Republike Srbije i Republike Crne Gore, adekvatan okvir za razvoj međusobne saradnje u svim oblastima društvenog života, uključujući ekonomsku saradnju, koja je od krucijalnog značaja.

- Bez obzira na specifičnost svakog od tržišta ponaosob, naša tržišta i privrede su komplementarni. To je potvrdila i dosadašnja privredna saradnja, što otvara značajan prostor za rast njenog obima - kazao je potpredsednik Milićević.
Kada je reč o dosadašnjoj saradnji, Milićević je podsetio da je ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u prošloj godini premašila 774 miliona evra, što je za 9,5 odsto više nego godinu dana ranije. Više od petine od te razmene, tačnije 22,5 odsto, realizovano je na relaciji Vojvodina - Crna Gora i ona je iznosila 174 miliona evra i tu je zabeležen rast od 9,1 odsto.
- Verujem da će taj pozitivan trend biti ne samo nastavljen, nego i intenziviran, a Pokrajinska vlada će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti tome da daje maksimalnu podršku - najavio je Milićević.
Prema rečima potpredsednika Milićevića neophodno je da se više radi na stvaranju i afirmaciji zajedničkih brendova, posebno u oblasti turizma. Milićević je na kraju kao potvrdu orijentacije na čvršće povezivanje, a time i jačanje ekonomskih i svih drugih odnosa, ukazao i na značaj gradnje i završetka drumskog Koridora 11.
Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, mr Milutin Simović, naglasio je da su prijateljski odnosi naših država i međusobna upućenost u mnogim oblastima - temelj za širok spektar daljih budućih aktivnosti i daljeg jačanja ekonomske saradnje.
On je pozdravio i podržao dalji razvoj već veoma dobrih odnosa Privredne komore Crne Gore sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Vojvodine i pozvao na dalju saradnju, kreiranje i implementaciju zajedničkih projekata.
- Ovako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako su rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Crne Gore - zaključio je Simović.
U plenarnom delu foruma obratili su se i predsednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.
Nakon plenarne sednice održane su prezentacije Instituta BioSens, Vojvodina ICT klastera i Privredne komore Crne Gore, kao i bilateralni susreti crnogorskih i vojvođanskih privrednika, u cilju pospešivanja i iznalaženja novih oblika poslovne saradnje.

Izvor: Pokrajinska vlada

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com